Изпълнителният директор на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова подаде молба за освобождаване от заеманата от нея длъжност.

Това съобщиха от Министерство на правосъдието.

Министърът на правосъдието Цецка Цачева е приела оставката й.

Изпълнителният директор на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова на първия си брифинг след срива на регистъра на 10 август заяви, че няма засега намерение да подава оставка, а като определение за кризата каза: "Случват се такива неща."

От месеци в Търговския регистър знаят за възможен срив

От месеци в Търговския регистър знаят за възможен срив

Сметната палата не може тази година на направи одит

Припомняме, тази сутрин стана ясно за среща между премиера Бойко Борисов и министъра на правосъдието Цецка Цачева. Срещата не бе оповестена предварително, като и до този момент няма яснота по темите на разговора. 

Вчера премиерът Бойко Борисов изказа недоволството си от ръководството на Агенцията по вписванията заради продължаващия от 10 август срив на Търговския регистър. Борисов обаче заяви, че смяна на ръководството и уволнения няма да има, докато кризата не се овладее.

Работим денонощно по Търговския регистър, уверяват от Лирекс

Работим денонощно по Търговския регистър, уверяват от Лирекс

БСП и шефката на АП с позиции по случая

Малко по-рано през деня от Агенцията по вписванията съобщиха, че е възобновено подаването на данни от Търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел към средата за междурегистров обмен (RegiX), поддържана от Държавната агенция "Електронно управление".

Продължава работата по възобновяване на достъпа до останалите функционалности на регистъра. Според съобщението на Агенцията обаче характерът на технологичните процеси предполага регистърът да функционира пълноценно и с пълния си набор от вписани данни не по-рано от следващата седмица.

Прокуратурата, ДАНС и МВР са сезирани по случая.

Дончев: Виновни за срива на Търговския регистър има
Обновена

Дончев: Виновни за срива на Търговския регистър има

Няма загубени или манипулирани данни от Търговския регистър, увери вицепремиерът

Припомняме, за срива от Агенцията обясниха дефектирали четири дискови устройства. Въпреки изказаните опасения и критики и до този момент няма ясна информация на какво се дължи срива в най-важния за функционирането на икономиката регистър. Вицепремиерът Томислав Дончев настоя, че виновни за кризата има, като това включва и вина по неизпълнение на задължения и отговорности.

От БСП поискаха оставката освен на Зорница Даскалова заради срива на Търговския регистър, и на правосъдния министър Цецка Цачева.

Създават мегахранилище за е-данни след срива на Търговския регистър

Създават мегахранилище за е-данни след срива на Търговския регистър

Борисов настоява за контрол при изграждането на хранилището

Припомняме, че Зорница Даскалова зае поста изпълнителен директор на Агенция по вписванията в края на май 2017 година, назначена на мястото на уволнената седмица преди това Елена Маркова. Тогава не стана докрай ясни причините за уволнението и нередноситте в работата на Маркова, заради които тя бе уволнена.