Премиерът просто ме попита - хванахте ли го? Отговорих: Гоним го, търсим го. Това коментира пред журналисти вътрешният министър Валентин Радев във връзка с избягалия от Ловеч затворник Борис Иванов.
Радев декларира, че е готов да понесе политическа отговорност за станалото и да подаде оставка.

"Всеки министър - сигурно ще ви каже: "да", но какво като поддам оставка, сигурно няма да се решат проблемите. Не знам, може и да се решат", заяви Радев и посочи, че преценката дали един министър се справя или не с работата си, я прави премиерът.

Издирват избягал затворник от Ловеч

Издирват избягал затворник от Ловеч

Мъжът е избягал от работен обект около 10.30 часа

Радев допълни, че самият премиер е от тази система. "Той вижда дали се справям или не. Аз докладвам постоянно това, което правим, без да си разказвам мечтите и знам какво съм направил. Считам, че сме в правилната посока", обясни Радев.

Министърът допълни още, че се правят много промени в МВР - "мобилизирали сме всички - ще има много атаки срещу нас, правим доста промени. Въпреки че, аз казах в началото - не съм милиционер, опитваме се да го направим бавно и внимателно, и по правилата - дано правим правилни неща".

Относно бягството в Ловеч, по време на парламентарния контрол Радев констатира пропуск в информацията и оценката на ръководството на затвора при промяната на мярката от строг режим в общ режим.

Пуснаха вертолет по следите на избягалия затворник от Ловеч

Пуснаха вертолет по следите на избягалия затворник от Ловеч

Борис Иванов е имал съучастник

"За жалост, това е пропуск. Ето, признавам една слабост, която сме установили още по случая с Пелов", заяви той. "Работим по въпроса да направим анализ защо нашият служител, ако присъства на промяната на мярката, няма право на глас", коментира от трибуната той.

Вътрешният министър увери депутатите, че правят всичко възможно и продължават с издирването на Борис Иванов. По време на изслушването му стана ясно още, че служителят от фирмата за контрол върху лишените от свобода не е присъствал на обекта, откъдето е избягал затворникът.

Радев увери, че освен обход на горската местност е извършена и проверка на лицата от близкото обкръжение на избягалия, находящи се в София, Елин Пелин и на други места. "Не е установено лицето да пребивава на тези адреси. Продължаваме да го издирваме, разбира се", допълни Радев.