Социалистът Красимир Янков захапа вътрешния министър Валентин Радев за сигурността по границата. Това стана по време на парламентарния контрол.

Повод стана системата за интегрирано гранично управление. Червеният депутат цитира думи на самия министър, че оградата е готова изцяло и остава дооборудването й. Става въпрос за сложно съоръжение, подчерта Янков. До кога ще са налице всички компоненти, попита той.

Силовият министър обясни на свой ред, че е предвидено разширение на интегрираната система за граничен контрол чрез изграждане на видеонаблюдение. Според него оградата изпълнява целите си да спира мигрантите.

Красимир Янков не хареса отговора. Явно не ви е ясно какво представлява самата система, ядоса се той. Вие не обръщате сериозно внимание на проблема, подчерта социалистът, като смята, че само една ограда без останалите елементи на граничния контрол няма да спре мигрантите.

Валентин Радев го успокои, че това е най-охраняваната сухопътна граница на ЕС. Увери го, че оградата ще бъде подсигурена. А за сроковете отсече - когато тогава, ако трябва и в следващия мандат на ГЕРБ. Тази година ще се усили оградата със 160 милиона евро, които ни отпусна ЕК преди време.