Симеонов бързо трябва да даде отговор за тънката червена линия в управлението, каза доц. Румяна Коларова. Борис Попиванов от своя страна заяви, че партия НСФБ не е много видима за местните избори.

По въпроса за икономическо-политическата криза в страната, която съществува според Валери Симеонов, говориха политолозите доц. Румяна Коларова и доц. Борис Попиванов пред БНР.

Валери Симеонов иска разговор с партньорите

Валери Симеонов иска разговор с партньорите

Разговори ще има както с партньора от ОП Красимир Каракачанов, така и с ГЕРБ.

Доц. Коларова подчерта, че резултатите от местните избори са много важни за Симеонов и НФСБ. "Големият въпрос е доколко той ще бъде електорално видим на изборите за местна власт", заяви тя. Според нея заемането на критична позиция спрямо управляващите е "от ключово значение за Валери Симеонов". Тя коментира, че трябва да се наблюдава дали няма да се повтори казусът с Реформаторския блок при кабинета "Борисов 2". "Тънката червена линия не е отношението към ДПС, не е темата енергетика, туризъм или животновъдство, а отношението към ГЕРБ, като мандатоносител и като партньор в управлението. Това е въпросът, на който в рамките на две седмици Симеонов трябва да даде отговор", категорично заяви Румяна Коларова.

Реформаторският блок - краят на приказката

Реформаторският блок - краят на приказката

Доц. Борис Попиванов смята, че кризата, за която говори лидерът на НФСБ, е по-скоро социална, не толкова политическа. 

"Идването на изборите напомня на Симеонов, че той не е много видим", каза Попиванов и прогнозира, че "НФСБ ще продължават да клатят лодката на управлението, за да разберат избирателите, че във властта има и други, а не само ГЕРБ. ... целта е тези, които подкрепят властта, да не гласуват само за ГЕРБ, а да видят и малките партньори и да гласуват и за тях".

Фокусирането върху ДПС е стратегически верен избор на патриотите, защото и консолидира избирателите, и ги мобилизира, подчерта доц. Коларова.

Борис Попиванов обясни поведението на Валери Симеонов като опит за пряко въздействие върху Бойко Борисов: "Има широко мнение, че раздялата между Борисов и Цветанов е сериозен проблем за ГЕРБ, който не е изживян, може би. Позоваването на Цветанов е своеобразен удар върху Борисов, за да може по-внимателно да чуе това, което говори Валери Симеонов".

Не бива да се забравя и че за лидера на ВМРО Красимир Каракачанов, след отпадането на "Атака", Валери Симеонов му е важен в коалицията "Обединени патриоти", смята политологът.

Сидеров разкри заговор между НФСБ, ВМРО и Цветанов срещу Бойко Борисов

Сидеров разкри заговор между НФСБ, ВМРО и Цветанов срещу Бойко Борисов

Симеонов искал премиер да е Цветанов

Според доц. Коларова: "На местните избори ще бъде измерена електоралната тежест на всяка една от трите партии в малката коалиция и в момента те са максимално мотивирани да получат добри резултати".