БСП скочи срещу медийното издевателство, на което вчера били подложени депутатите - медиите показаха как законотворците не спазват противоепидемичните мерки. В резултат на това Столичното РЗИ реши да глоби всички неспазили разпоредбите, а глобата е от 300 до 1000 лева.

Това явно е разгневило депутатите, които днес вече са принудени да носят маски в сградата на парламента.

Да се прекрати електронния терор върху депутатите, поиска Валери Жаблянов, изтъквайки, че с вчерашните назидателни репортажи се нанесли "морални и други щети" на депутатите. 

Носят ли се маски в парламента?

Носят ли се маски в парламента?

Кадрите говорят сами

Според Жаблянов се упражнявала медийна и друга вакханалия върху българското Народно събрание. Настоявам народните представители да бъдат защитени от подобни издевателства, каза още червеният депутат.

Ние самите от себе си трябва да започнем спазването на мерките, заяви председателстващият заседанието Емил Христов от ГЕРБ.

ГЕРБ изразиха несъгласие с казаното от Валери Жаблянов. Не смятаме, че снимането на депутати без маски е издевателство, каза Тома Биков. Той изтъкна, че такива са правилата за всички. Нормално било медиите да се интересуват дали депутатите спазват правилата. Биков не иска медиите да се ограничават кого да снимат.

Левицата не била толкова чувствителна, когато се атакували герберите, по думите му. Медиите са неудобство за политическия елит в една демократична страна, според Тома Биков. Когато на политиците им е неудобно, на гражданите им е удобно, категоричен бе той. Законотворците трябвало да дават пример.

Здравните инспектори видяха депутатите без маски
Обновена

Здравните инспектори видяха депутатите без маски

От Столичната РЗИ връчиха на Народното събрание констативен протокол

Валери Жаблянов не се даде на критиките. За него герберите се опитвали да извлекат политически дивиденти. Медиите също можело да нарушават права на гражданите. Големи медийни гиганти влияят върху обществата, според него. Това е гигантска власт, по думите му.

Красимир Ципов от ГЕРБ се ядоса, че заместник-председателят на НС Емил Христов се изказва след декларация на ГЕРБ. Излъчването било с изключително лош сигнал, подчерта той. Спорът за маските в парламента бил недопустим. Емил Христов се съгласи, че дебатът е безсмислен.