Министърът на външните работи Светлан Стоев обсъди с колегите си от НАТО процесът за адаптация НАТО 2030 и подготовката на предстоящата среща на върха на 14 юни в Брюксел.

Това се случи на среща на външните министри на Алианса чрез защитена видеоконферентна връзка.

Решенията по процеса НАТО 2030 ще определят бъдещата посока на Алианса през следващото десетилетие, а успешното им изпълнение зависи от нашата политическа воля, единство и солидарност, заяви българският външен министър. Според него само по този начин може да се гарантира ефективно възпиране и отбрана в отговор на предизвикателствата пред сигурността.

По негови думи трябва да продължим изпълнението на вече договорени решения по предното присъствие на НАТО, като същевременно работим за укрепване на способностите си за възпиране и отбрана. Стоев подчерта добавената стойност на българското предложение за домакинство на Регионалното морско координационно присъствие във Варна.

Министърът ни открои важното значение на задълбочаване партньорството между НАТО и ЕС. По негови думи решенията по НАТО 2030 трябва да потвърдят валидността на политиката на "Отворени врати" на Алианса, която допринася за стабилността в евроатлантическото пространство.

Бяха обсъдени и отношенията с Русия, както и развитията в Украйна и Беларус. Стоев изтъкна важното значение на единството на Алианса в отговор на дестабилизиращите действия на Русия, включително в Западните Балкани, и призова за засилен ангажимент към стабилността в региона.

Сред темите на срещата беше и бъдещото сътрудничество на НАТО с Афганистан след приключвана на мисия "Решителна подкрепа" през следващите няколко месеца. България подчерта необходимостта да се съхрани постигнатото до момента и потвърди ангажимента си към сигурността в Афганистан.