Словашкият премиер нарече сестрите ни в Либия "престъпници"

Според чешка медия словашкият министър-председател е заявил за словашкото национално радио, че е предал писмо на Кадафи лично от словашкия президент, чийто предмет на обсъждане е освен положението на жертвите, заразени с вируса на СПИН, така и каузата на "престъпниците", изправени пред либийския съд.

Българското външно министерство е поискало официална информация за думите на словашкия премиер Роберт Фицо след срещата му с Муамар Кадафи, информира БНР.

Българският посланик в Словакия Огнян Гърков съобщи, че работи върху точния превод на думите на словашкия министър-председател Фицо по повод информация в чешки вестник, свързана с нашите медици в Либия.

Тълкува се думата, която на словашки има няколко значения. Както "престъпник", тя може да означава и "обвиняем".

Посланик Гърков подчерта: "Нашата позиция е ясна - считаме, че медиците ни са невинни и трябва да бъдат освободени. Разчитаме на солидарността и на помощта на нашите приятели, на международната общност, на страните от ЕС, включително и на Словакия, на САЩ и се надяваме, че нашата кауза ще се увенчае с успех.".

Помолен да коментира съобщения в словашки медии, министърът на външните работи Ивайло Калфин, каза, че Словакия много ясно показа солидарността си с каузата на българските медицински сестри в Либия. 

Поискахме официална информация, чрез словашкото външно министерство, отбеляза Калфин.

Бих се изненадал много, тъй като на всички заседания, включително наскоро на Европейския съюз, Словакия, както и всички останали страни, заеха много ясно позиция в подкрепа на българските медицински сестри, но сме поискали точно текста на това, което е казал словашкия премиер, посочи Калфин.

Премиерът на Словакия е цитирал и писмо на президента, очакваме да ги получим, добави Калфин и предположи, че това може да стане и още днес.