Над 2000 български граждани са транспортирани до България от началото на кризата с коронавируса. Някои от тях са превозени със самолети, други - с наземен транспорт.

Цената на билета се заплаща от пътниците, не от посолството. Цените не могат да се контролират. Правят се опити за намаление на цените на билетите, но това не винаги се получава. Това съобщи пред БНР Иван Димов, съветник на министъра на външните работи Екатерина Захариева.

Обикновено между 5 и 15-20 полета се организират всеки ден от различни държави за евакуиране на българите по света в тази ситуация. Всяка сутрин се получават данни, които се съобщават на сайта на ведомството.

Записването за тези полети става в българските консулства по света. Там се пазят координатите на гражданите, които искат да се възползват. Обаждането за запазване на места е дни преди полета. Отделните страни комбинират подобни полети.

Въпреки леко по-свободните противоепидемични мерки, все още е в сила препоръката на Министерството на външните работи хората да се въздържат от пътуване, ако това не е крайно наложително.

За да могат да използват хуманитарен полет, е необходимо българските граждани да се свържат с дипломатическите мисии на страната по света. Но е важно да има достатъчен брой желаещи за прибиране в България, коментира Димов.

Хуманитарен полет е полет на авиокомпания, който превозва граждани, които не могат да пътуват по друг начин до родината или до постоянното си местожителство. Причината е, че основните авиолинии са отменили своите полети. Основно хората, които се възползват от тези полети, се приема, че пътуването не е с цел туризъм или командировка.

За организиране на хуманитарен полет е нужно да има достатъчен брой желаещи за прибиране и те да се свържат с дипломатическите мисии на България по света.

Първите бяха от град Ухан в Китай. За дестинации Азия и Латинска Америка се ползват по-големи самолети, защото много граждани желаят да се евакуират от там

Прибрахме още заразени с коронавирус българи от Холандия

Прибрахме още заразени с коронавирус българи от Холандия

Семейство и две жени със симптоми пристигнали в последните дни

Понякога се налагат и сложни комбинации от полети, които да се координират, за да могат сънародниците ни да стигнат до близка точка, от където могат да бъдат транспортирани до България.

До София са превозвани граждани на 12 държави в ситуацията на пандемия. Най-далечната точка е Делхи.