Зам.външният министър Феим Чаушев и шефът на дирекция в МВнР Петко Дойков представиха книгата си „Казусът Бенгази: Българската дипломация в действие".

Припомняме, и двамата автори участваха пряко в преговорите с либийската страна по случая с осъдените наши медицински сестри.

Книгата разкрива една документална картина на трудния преговорен процес.
Разкриват се редица интересни подробности и детайли, свързани с преговорите и основните участници в тях.

Феим Чаушев определи казуса „Бенгази" като тест за българската дипломация, а за него лично като истинско предизвикателство.

Зам.- министърът призна, че е имал известни затруднения при избора на подхода си в самото начало, а именно преговорите с либийците.

Основната трудност в преговорния процес според него е била „когато сядаш на масата, опонентът да няма усещането, че отхвърляш неговата позиция и едновременно с това да прокараш своите виждания".

Той определи този подход като печеливш.

Чаушев подчерта още, че лансираното мнение, че казусът с медиците е решен за едно денонощие, не е така и добави, че завръщането им е плод на усилена работа.

Доцент Чаущев заяви още, че за него са важни не нападките към българските дипломати, а това, че целта, която са си поставили, е постигната.

Относно помощта на Франция и ЕС в решаването на казуса, зам.-министърът заяви, че основната роля е на българската държава и нито една страна не е действала, без да се съгласува с нея.

„Доволен съм от всичко, което съм казал, от началото на процеса до завръщането на медиците, защото то се доказа на практика", добави Чаушев.

Зам.-министър Чаушев благодари на медиите за приноса за решаването на проблема.
Той припомни също и горчивите си сблъсъци с някои представители на медиите и даде пример с Миролюба Бенатова.
Тя според него е демонстрирала непочтено поведение по отношение на разговора със Здравко Георгиев, който според Чаушев, не е трябвало да бъде записван.

Петко Дойков, другият автор на книгата, заяви, че идеята е била хронологично да се пресъздаде всичко това, през което е преминала българската дипломация в преговорния процес.

На пресконференцията присъства и палестинският лекар Ашраф, който благодари на правителството ни за съпричастността.
Той попита зам. - министър Чаушев кой ще им помогне след като са свободни да се реинтегрират в обществото.

По думите на Чаушев българското правителство работи по този въпрос и ще направи така, че това да се случи най-скоро.