"Сглобката на национално ниво скърца, но не се разпада, и защото Терзиев стана кмет. Това заяви пред БНР общинският съветник от "БСП за България" Ваня Григорова, която беше и кандидат на БСП за кмет на София, но загуби балотажа на 5 ноември от издигнатия от ПП/ДБ/СС Васил Терзиев. Според Григорова "Спаси София" и "Продължаваме промяната"/"Демократична България" търсят начин да се разделят. "Опитват се вътрешно да се пренаредят, преформатират. В този фрагментиран общински съвет ще има възможност за прокарване и на полезни за софиянци решения", посочи тя.

По думите на Григорова не е невъзможно "Спаси София" да напусне коалицията с ПП.

По мнението й ситуацията в Столичния общински съвет (СОС) е ужасна, защото са се събрали хора, които допреди две седмици най-махленски са се плюли, а съветниците зад новия кмет го бранят с апаратни хватки. Ваня Григорова даде и пример за твърдението си: "Целта, стратегията на ПП-ДБ-СС е да пазят Терзиев от всякакви въпроси. Аз исках да го попитам колко време ще им бъде нужно да разчистят улиците, и то съвсем добронамерено. Трябваше да му бъде зададен въпрос кой ще бъде заместник-кметът по транспорта - ключов сектор, какво ще правят с дървесината..."

Ваня Григорова очаква сглобката за СОС

Ваня Григорова очаква сглобката за СОС

Загубила изборите, защото милионерът може да си плати кампанията

Според нея изборът на председател на СОС не е генерално решение и, ако не е базиран на обща политика, на следващото заседание избраният може да бъде махнат. "ГЕРБ защо да не подкрепят Бонев, след като подкрепиха Терзиев - с отвращение, но преглътнаха. ГЕРБ сега трябва да покажат на ПП/ДБ/СС, че не могат да управляват без тях. Това е демонстрация. Очаквам да има някакво решение", каза още Григорова

Във връзка с идеята за нов ляв блок тя смята, че обединението на отделните леви формации в дългосрочен план е правилният път. Общинският съветник каза също, че Корнелия Нинова "си има нейните национални партийни дела" и дори нямала пресечна точка с нея. Ваня Григорова, изтъкна, че е безпартийна и припомни твърдения на лидера на БСП от началото на кампанията за местните избори, че тя няма шанс на вота.

ПП Български възход отрече да влиза в коалиции

ПП Български възход отрече да влиза в коалиции

От формацията не възнамеряват да са част от патриотичния блок на Нинова

"Не си говорим много и няма повод да си говорим. (...) Към момента ситуацията е нормална. "Позитано" си говори с "Леге", "Леге" си говори с "Врабча". В политиката няма как да има обиди. То е неприятно, но очаквано. Дойде ми малко в повече атаката в последните три дни преди балотажа, която беше масирана и без никакво съмнение - и резултат от външна намеса", заяви Григорова. Според в това е имало "външна намеса извън столицата, извън България - амбасадата", защото имало притеснения, че може да падне правителството, за което по мнението й говори и обръщането на позицията на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за два дни. Също в рамките на два дни две страници във "Фейсбук" дали 8 000 евро за спонсориране на публикации срещу нея.

Делото по жалбата на Ваня Григорова срещу изборните резултати тръгна по същество

Делото по жалбата на Ваня Григорова срещу изборните резултати тръгна по същество

Съставени над 320 констативни протокола от секционните комисии за проблеми с машинното гласуване