Разградският случай е просто брънка от цялата верига. Той е повод да бъде отстранен главният секретар Илия Илиев.

Това мнение изказа бившият директор на ГДБОП Ваньо Танов в студиото на Нова телевизия по повод на случаят „Куйович".

Според мнението на Танов би било нормално сформираната парламентарна комисия да го изслуша. Това би било в интерес на самата работа на комисията, а и на работата на МВР.

"При наличната информация, мисля, че е нормално да бъда поканен", коментира Танов решението на депутатите, че не са налага неговото изслушване и на този етап ще се разглеждат само предоставените документи.  

Според коментара на бившия полицаи случаят „Куйович" злепоставя МВР пред неговите чуждестранни партньори, тъй като това е прецедент - вътрешни служби да оповестяват толкова публично оперативна информация.

Ваньо Танов обясни още, че според него бившият главен секретар Илия Илиев е безспорен професионалист и некорумпиран служител, но явно не е бил „удобен" вече в службите.

По думите на Танов името на Валентин Петров определено е свързано със случая „Куйович" и давлението, което той е оказвал върху разследването.

Валентин Петров имаше определено остра реакция, когато бе информиран, че Куйович е задържан", каза Ваньо Танов, а според него колегите от Стара Загора са били изключително притеснени да не би информацията по случая да достигне до ушите на Петров.

В предишни случаи той посочи, че е имало разпореждане на накаже служители, които са водили разследването във връзка със сръбския наркобос, както и тенденциозни проверки на тяхната работа.

Трябваше да накажа служителя, който е довел Куйович в службата, а не го е довел в МВР. Аз не го направих разбира се и се аргументирах. Има документи", посочи Танов.

Той каза също, че ГДБОП е приключило със случая „Куйович" по нареждане на генерал Валентин Петров.

Ваньо Танов потвърди в отговор на въпрос, че има заподозрени в корупция, които в момент се намират на високи постове в МВР, включително и за случая с Куйович. „Не мог ада съобщя имена за корупция. Но винаги има имена, но срещу тях до този момент няма нищо. Така излиза", каза Танов.

По думите му ДАНС в скоро време няма да може да заработи нормално и няма да може да покаже задоволителни резултати.

„Има неща, които определен оса притеснителни и това е най-вече фактът, че ДАНС е обвързана с МВР", завърши Ваньо Танов.