Коалиция с ГЕРБ няма, има обща политика. Изготвя се управленско споразумение. Възможно е то да е готово съвсем скоро. С това ние целим да изготвим механизъм, по който да се вземат решения. Това заяви в ефира на БНТ депутатът от ПП/ДБ Васил Пандов.

По думите му проекта за промени в Конституцията е предмет на дълго обсъждане и внимателна работа. Разгледани са публичните позиции и на другите парламентарни сили. Придържаме се към теми, към които има обществен консенсус, поясни той. Пандов подчерта, че се търси баланс и разбирателство. Проекта може да бъде основата, около която да се постигне консенсус, смята той.

Народният представител от ПП/ДБ подчерта, че реформата в прокуратурата и по-конкретно в правомощията на главния прокурор са ключови. Според него е важно ВСС да се раздели на две колегии - прокурорска и съдийска. По отношение на главния прокурор се предвижда той да остане административен ръководител, а мандата му да се намали, уточни Пандов.

Той бе категоричен, че промените няма да навредят на съдебната система.

По отношение на предложението за ограничаване на мандатите на кметовете, Пандов посочи, че идеята е по този начин да се пресече феодализацията. Всеки кмет ще има право на най-много два мандата. Промените в Конституцията няма да засегнат предстоящите днешни избори, добави той.

Пандов засегна и темата за националния празник. Той изтъкна, че ПП/ДБ не отричат 3 март, но поясни, че датата разделя нацията. 3 март ще остане официален празник, но ние твърдо заставаме зад идеята си 24 май да стане национален празник.

Националният празник изяде ли съдебната реформа?

Националният празник изяде ли съдебната реформа?

Народното събрание няма легитимност да премахне служебния кабинет