Ние винаги казваме, че държавата най-добре може да помогне като не пречи. Това важи в много голяма степен и сега. Това заяви за Bulgaria ON AIR предсeдателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

По негови думи трябва да се оползотвори всякаква възможност за икономическа активност, както и значително а се облекчат товарните превози и превозът на хора.

Според него в мярката 60/40 е допусната грешка и е необходимо да се преработи параграф 6, защото практически той правел мярката неизползваема.

БСП пита: А ще стигнат ли парите до фирмите?

БСП пита: А ще стигнат ли парите до фирмите?

Държавната помощ е загадка за икономическата теория и практика

"Мярката 60/40 е насочена към предприятия, които са спрели работа и се очаква от тях да платят 40% заплати, 20% осигуровки, включително данъците. Това не е 60 на 40, а е 20 на 80", подчерта Велев.

Според него трябва да се увеличи пропускателната способност на КПП-тата, като за целта по негови думи може да помогне и армията. Руската армия помага в Италия, ние се чудим дали българската армия може да помогне на българи, изтъкна той.

Велев посочи, че от АИКБ са помогнали на на предприятията, като са променили организацията на работата. В сайта на Асоциацията са публикувани препоръки и правила, както и изискващи се документи от Агенцията по труда. Посочено е и как и откъде предприятията могат да се снабдят с предпазни средства.

От АИКБ предлагат на Сачева да създаде Икономически антикризисен щаб

От АИКБ предлагат на Сачева да създаде Икономически антикризисен щаб

Държавата да помогне на бизнеса за щетите от ограничителните мерки