Да има и Икономически антикризисен щаб, предлагат от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) до министъра на труда и социалната политика Деница Сачева.

С негова помощ да се помогне за предотвратяване на срива на българската икономика и създаване на предпоставки за бързото й възстановяване, се казва в позиция на АИКБ.

Икономическият антикризисен щаб да набележи набор от мерки за спасяването на българската икономика с целева подкрепа и помощ от държавата за справяне със затрудненията вследствие на епидемията от COVID-19. Мерките да помогнат и за икономическата криза, която епидемията отваря.

Нарушаването на нормалната стопанска дейност, на производствени процеси и на оказване на услуги, дори и за кратък период от време, застрашава сериозно икономиката на страната ни, мотивират се за исканата помощ от държавата едрите работодатели.

Те се позовават на ЕК, според може да се стигне до дългосрочна загуба на икономически растеж, която разреши неспазване на правилата за държавни помощи при изработването на мерки за подкрепа на икономиката

Земеделието да осигури изхранването на българите, зоват биопроизводители

Земеделието да осигури изхранването на българите, зоват биопроизводители

В земеделското министерство да преминат на дигитален обмен на документи

Работодателите предлагат държавата да помогне за изплащане на заплатите на работниците при преминаване на намалено работно време. Мярката да важи за всички засегнати предприятия. Ако се стигне до пълно спиране на дейността, от АИКБ предлагат държавата да опрости осигуровките, които са за сметка на предприятието.

Работодателите дори предлагат да се промени Законът заедно с набор на още целеви мерки за подкрепа на малките и средни предприятия и доходите на работещите хора.

Според АИКБ от подкрепа в момента се нуждаят ключови за българската икономика сектори. Като пример са посочени производствените сектори, които търпят вреди както заради нарушените вериги на доставка и реализация заради мерките за ограничение на разпространението на коронавируса и непредвидени разходи.

От АИКБ припомнят, че ЕК одобри временна правна рамка за гъвкавост по отношение на държавната помощ в условията на епидемията от болестта COVID-19. Временната рамка включва защитни мерки, като свързва пряка финансова помощ, субсидирани заеми или гаранции за бизнеса, съобразени с мащаба на тяхната икономическа дейност, основавайки се на разходите им за заплати, оборота или ликвидността и използването на бюджетна подкрепа за оборотен или инвестиционен капитал.