Таван на цените или таван на надценката ще намали цената на стоките. Тази позиция изрази пред БНТ бившият заместник-министър на икономиката Димитър Маргаритов.

Той изрази скептицизъм относно предлаганите мерки от властта за борба със спекулата. За да се случи реален контрол върху ценообразуването, трябва работещ парламент. Липсата на работещ парламент не позволява да се приеме пакет от нормативни изменения, според Маргаритов.

Все пак има мерки с косвен ефект, по думите му. Завишаването на цените в момента не е закононарушение.

Законно търговските вериги ни удряли в джоба

Законно търговските вериги ни удряли в джоба

Властта продължава с мониторинга и ще образова потребителя, който купувал от заблуда

Служебното правителство се държи като политическа партия в предизборна кампания, изтъкна Димитър Маргаритов. Той призова служебната власт да е малко по-откровена.

Според Васил Велев от АИКБ търговските вериги имат голяма сила, но в същото време е малка регулацията върху тях.

В търговските вериги има по-голямо завишаване на цените, отколкото в малките квартални магазини. Велев призова да се търсят причините защо производителите са на минус, а търговските вериги на плюс.

Търговските вериги призоваха за спокойствие за цената на храната

Търговските вериги призоваха за спокойствие за цената на храната

Има създадена работна група за цените на храните, но заседанията на работната група са нула

В същото време България има с 60% по-висока инфлация спрямо еврозоната и с 40% по-висока спрямо Европа. Прекомерното харчене напомпало инфлацията, по думите му.

Таван на цените не трябва да се слага, това ще влоши положението, категоричен бе Васил Велев. Той прогнозира спад на цените. Малко повече прозрачност щяла да ускори процеса.

Следващият парламент не трябва да се превръща в предизборно студио, настоя Велев и поиска подкрепата за бизнеса за скъпия ток да остане.

Със „сиренето е с пари“ Гълъб Донев кани на разговор търговските вериги

Със „сиренето е с пари“ Гълъб Донев кани на разговор търговските вериги

В резултат на усилията на кабинета излизали на светло нелоялните търговски практики

Припомняме, преди дни президентът Румен Радев поиска правителството да изнесе публично резултатите от проверките, които започна, след като издигна като основен свой приоритет борбата с инфлацията при хранителните продукти. Като първоначална стъпка освен проверките правителството на Гълъб Донев заяви, че ще направи сайт, където гражданите ще могат да се информират за цените, и това да бъде фактор за тяхното намаляване.

От Министерството на икономиката дори заявиха, че и търговските аташета в чужбина ще събират информация за цените в съответните страни, където са командировани, и тя също ще бъде част от информацията на този правителствен сайт.

анкета

Къде според вас цените са надути?

Виж резултати

В големите вериги 19.0%

В малките магазини 2.0%

На пазарите 1.1%

На бензиностанциите 1.4%

Навсякъде 76.5%