Служебният премиер Гълъб Донев обяви в анонса си преди началото на редовното заседание на Министерски съвет, че ще подпише заповедта за Националното координационно звено с председател Христо Алексиев. С тази заповед се възлага на участниците в звеното да изготвят механизми за наблюдение и контрол на образуването на цените на хранителните стоки на пазара и да предложат мерки, свързани с националното и европейско законодателство.

Националното координационно звено ще предложи мерки за овладяване на цените, които да следват пазарните принципи, прозрачността и реалната конкуренция.

По думите на Гъръб Донев поскъпването на хранителните стоки е чувствителен и болезнен въпрос за голяма част от хората в България.

"От началото на февруари, когато проведох среща с министри, шефове на агенции и комисии, темата за цената на храната се превърна особено вкусна за всички", посочи премиерът, който изрази недоволство, че с темата се злоупотребява, някои си приписвали заслуги за падане на цените или използвали темата за да привличат вниманието на публиката.

"Приятелството си е приятелство, но сиренето е с пари", позова се служебният премиер на всеизвестната българска поговорка.

Предстои да бъдат поканени на среща представители на търговските вериги и производителите. Със сигурност има какво ново да си кажем, декларира Донев.

В търсенето на решение служебното правителство разчита на партньорството на търговските вериги, с които ще водят не война, а разговор.

В резултат на усилията на кабинета в последните седмици излизат на светло нелоялните търговски практики, свързани с образуването на цените, каза Донев, който в последните седмици забелязва поевтиняване на някои хранителни стоки. Кои точно обаче, служебният премиер не уточни.

Припомняме че след като обявиха преодоляване на енергийната криза и хаос, като приоритет за второто служебно правителство на Гълъб Донев, откроен и от президента Румен Радев при встъпването му в длъжност, бе борбата с обедняването и инфлацията. С тази задача се зае правителството още на първото си заседание, като обяви създаването на сайт с цел информиране на гражданите, които да могат да правят съпоставка на цените на основни хранителни продукти включително и с европейски страни. Също така бе лансирана идеята за въвеждане на Етичен кодекс на търговските вериги.