Министърът на финансите Асен Василев проведе среща с депутатите от Комисията по бюджет и финанси, пред които представи основните параметри на готвещия се редовен бюджет за 2023 година. Законът за държавния бюджет, съобщи след това Василев на брифинг пред медиите, ще бъде внесен в Народното събрание в първата седмица на юли, като следва да бъде приет до 31 юли, за да влезе в действие от 1 август.

Основна задача, зад която стои мнозинството, подкрепящо правителството - ГЕРБ и ПП/ДБ, както и останалите политически сили без БСП, е вместването в заветните 3% дефицит за 2023 година - основен сред Маастрихтските критерии за влизане в еврозоната. Същевременно задачата се усложнява с оглед на внесения от служебния кабинет проектобюджет с дефицит от 6,4%, който според бившия министър Росица Велкова отразява само и единствено реалните приходи и разходи на държавата без да се променя приходната политика и социалните разходи, приети по времето на последния редовен кабинет "Петков". Същевременно новата власт уверява - данъци няма да бъдат вдигани, а пенсиите напротив - ще се увеличат от 1 юли според т.нар. "швейцарско правило".

Експерти съветват да направим икономиката ефективна

Експерти съветват да направим икономиката ефективна

Самоцелно е да се търси дефицит от 3 процента

"Бюджетът е разчетен при брутен вътрешен продукт от 184 млрд. 486 млн. лева, както бе заложено от служебното. Макорамката не е променяна, тъй като това би значило да нямаме бюджет до края на август. Заложен е дефицит от 4,572 млрд. лева, което е 3% дефицит на начислена основа и 2,5% на касова основа. Има няколко основни промени спрямо заложеният от служебния кабинет бюджет. Първата промяна е, че предвиждаме да получим второ плащане по Плана за възстановяване и устойчивост в рамките на тази година", каза финансовият министър.

Парите по ПВУ обаче имат отношение към касовата основа, не към начислената, т.е. реалната, т.е. дори и да не получим евросредствата, пак ще се вместим в 3-те процента, подчерта той.

Към момента се придвижват 33 мерки, в това число и закони, които трябва да бъдат гласувани от Народното събрание, като голяма част от тях са в доста напреднала фаза, отговори на въпрос на News.bg Василев.

Денков: 7 млрд. лв. за общините в бюджета за 2023 г.

Денков: 7 млрд. лв. за общините в бюджета за 2023 г.

Предвиждат се почти 25% повече пари за общините

Друга мярка, която ще доведе до допълнителни приходи в държавната хазна - въвежда се 100% дивидент от държавните дружества, т.е. цялата им печалба, или 789 милиона лева, ще влиза в бюджета.

Очаква се и увеличаване на събираемостта на ДДС, като общо  приходната част в бюджета, планирана от МФ, ще достигне 69 милиарда и 321 милиона лева.

"Имаме и намаление в разходите, прецизиране на капиталовите разходи, където имаме намаление с 1,851 млрд. лева. и така те спадат на 8,870 млрд., което пак е рекордно ниво. Но така са обезпечени средствата за всички европрограми, които изтичат тази година и всички капиталови разходи, които имат избран изпълнител или са в процес на изпълнение или са в напреднала фаза на поръчката. Разходите, по които няма пуснати поръчки, са извадени от програмата с идеята, че до края на годината е много трудно да бъдат реализирани", посочи Василев. Все пак имало планиран резерв в случай "че се подредят звездите" и тези проекти започнат да се изпълняват.

Въпросният резерв, отговори той на наш въпрос, ще бъде уточнен през октомври, когато по традиция се изчисляват спестените средства. Освен това - с близо 1,5 млрд. лева се намаляват разходите по перо издръжка на държавните ведомства. Това обаче няма да е за сметка на планираното увеличение с 10% на заплатите на някои държавни служители, остава и планираното увеличение на заплатите на учителите на ниво от 125% от средната работна заплата. Увеличават се и заплатите на асистентите във ВУЗ-овете, стипендиите на студентите и учениците и др. Не са пипани и разходите за пенсии, майчински и прочие социални политики.

Друга важна точка от плана на Василев - няма да се увеличава държавния дълг, поне като процент от БВП, макар и не на номинална основа. "Знаете, че 3 млрд. дълг вече бе изтеглен, за да се покрие стар дълг, ръстът на дълга ще бъде в обема на дефицита. Но промяна на дълга като процент от БВП няма да има."

"С този бюджет влизаме изцяло в Маастрихтските критерии, той е напълно изпълним. В него има буфери, свързани най-вече с изпълнението на капиталовата програма в сектор Отбрана и в сектора на европейските програми, тъй като там сме заложили пълен обем на изпълнение на програмите без да правим оценка колко е реалистично това", посочи шефът на финансовото ведомство.

Общо планираното увеличение на приходите в хазната, като в това число влиза и цялата печалба на държавните дружества, възлиза на 3,526 млрд. лева.

Според Василев този проектобюджет давал добра основа за следващите фискални рамки и бил разчетен при "изключително реалистични" параметри, като прогнозираният ръст на икономиката за 2023 година е 1,8%.

Единствено и само ДДС на природния газ, което бе намалено на 9% като временна мярка заради рекордните цени на "синьото гориво" ще се увеличи на 20%, а за промяна на другите преференциални ставки ще се мисли при подготвянето на следващия бюджет, отговори на въпрос на News.bg министърът. "Не мисля, че е редно по средата на годината да се пипат данъци, защото трябва да има предвидимост за бизнеса. Същото се отнася и за най-различни други политики, които трябва да се залагат от началото на година", смята Асен Василев.

В момента текат и активни разговори с кандидати за заместник-министри в МФ, отговори ни Василев. Към момента той работи само с един заместник-министър. "Ще ви уведомя своевременно", обеща той.