Отхвърлянето на декларацията, внесена от "Продължаваме промяната", призоваваща служебния кабинет да внесе редовен бюджет, а не да удължава текущата фискална рамка, обрича страната на огромна несигурност и носи риск за влизането ни в еврозоната от 2024 година.

Това заяви на брифинг в Народното събрание съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев минути след като народните представители попариха амбициите на партията му да накара кабинета да преосмисли позицията си.

"Ако не се сформира правителство с трите мандата, текущият бюджет ще трябва да работи до юли догодина. Това означава, че се замразяват всички доходи, всички социални плащания. Това означава, че бизнесът не знае как всъщност да изготви своите бизнес планове, защото основни параметри на държавните финанси и икономиката не са ясни", обясни опасенията си бившият финансист номер едно.

Освен това - създава се неяснота как ще се покриват дълговете на държавата, взети по времето на Борисов, изрично посочи той.

Василев не пропусна да изтъкне и ролята си по отношение на стабилността на държавните финанси - резервът надхвърлял 13 милиарда при законов минимум от 4,5 милиарда.

"Няма риск България да изпадне в ликвидна дупка, но има риск за доходите на хората, има огромна несигурност в бизнес средата, за това да приемем еврото. И не на последно място - не се дава възможност да бъдат заложени политики в една среда на инфлация, които да подпомогнат най-бедната част от населението."