"Много шум за нищо." Така съпредседателят на ПП и финансов министър Асен Василев определи създалото се напрежение между Промяната и ГЕРБ в следствие на намерението за назначаване на съпругата на депутата от ПП Даниел Лорер - Виолета Лорер, за представител на България в борда на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ). След последвалите остри реакции Василев оттегли предложението си.

Касаело се за формална позиция, за която не се получавала и заплата от банката, посочи Василев.

"Тези позиции трябва да се подновят до петък. Въпросните позиции винаги са били изпълнявани или от съветник на министъра или от директор на дирекция. Тук не става въпрос за позицията, която Лиляна Павлова заема и която е истинската позиция на България в банката, а става въпрос за позиция, която не е със заплащане от банката, а която трябва четири пъти годишно да приема счетоводните отчети. Ако ви кажа имената на хората, които досега са заемали тези позиции, няма да сте ги чували. Няма заплащане за тази позиция, а се събират четири пъти годишно, затова може да я съвместява директор на дирекция в министерството."

Според финансист номер едно реакцията от страна на ГЕРБ била "абсолютно непремерена". "Не мисля, че това идва само от колегите от ГЕРБ, а в голяма част и от пресата, и от неразбиране за какво точно става въпрос."

Няма механизъм за координиране на подобен тип назначения между ПП/ДБ и ГЕРБ, отговори на въпрос на News.bg Василев. "Назначенията се правят от хората, които трябва да носят отговорност за тях. Премиерът е отговорен за заместник-министрите, а аз съм отговорен за назначенията, които аз предлагам. Разбира се, ако това изисква акт на Министерски съвет, това трябва да бъде координирано с премиера и с Министерски съвет."

Виолета Лорер, която била "изключителен професионалист", сама е решила да се откаже от назначението, като мястото в Европейската инвестиционна банка ще заеме Гергана Беремска, директор на дирекция "Международни финансови институции" в МФ.