Във Враца от 00.00 ч. на 11 март 2021 г. за един месец спират плановите операции. Със заповед на директора на местното РЗИ влизат в сила още противоепидемични мерки.

Наред със спирането на плановите операции във врачанските болници увеличават броя на леглата за диагностика и лечение на лица, болни от COVID-19. Има готовност те да станат до 50% от общия брой легла.

Частните болници: Спирането на плановите дейности в болниците е грешка

Частните болници: Спирането на плановите дейности в болниците е грешка

"COVID не е нито най-разпространеното, нито най-смъртоносното заболяване"

Останалите мерки са:

  1. Въвежда се задължително носене на защитни маски на открити пространства при струпване на повече хора - пазари, тържища, изложения, централни улици и площади.
  2. Забранява се провеждането на масови мероприятия в закрити помещения, свързани с провеждане на конференции, работни срещи, обучения, заседания, семинари.
  3. Забранява се провеждането на занятия в танцови, езикови и др. школи, както и тренировките във фитнес и спортни зали.
  4. Регистрираните заведения и ресторанти продължават да изпълняват въведените до момента противоепидемични мерки при 30% от капацитета и до 6 човека на маса.
  5. Не се допуска провеждането на масови тържества като кръщенета, сватби, рождени дни, банкети и други, с повече от 15 души.
  6. Кметовете на общини, съвместно с ОД на МВР, ОДБХ и РЗИ следят за спазване на противоепидемичните мерки в заведенията за хранене и търговските обекти. За неспазването на въведените мерки се налагат определените санкции.
  7. Управителите и ръководителите на търговски обекти, банки, администрации, неправителствени организации и предприятия не допускат служители и граждани без защитна маска и създават организация за спазване на дистанция между хората от 1,5 м в обектите.
  8. Кметовете на общини определят лицата, които извършват контрол по спазване на противоепидемичните мерки за всяко населено място в област Враца.
    Във Враца маските задължителни при тълпа и на открито

    Във Враца маските задължителни при тълпа и на открито

    Мярката важи до 18 март

В заповедта се предупреждава, че хората, които не спазват наложените ограничения, ще се търси административно-наказателна отговорност по чл.209а от Закона за здравето.

Въведените мерки могат да бъдат променяни в зависимост от развитието на епидемичната обстановка в областта. Мотивът за тяхното въвеждане е, че в РЗИ Враца отчитат 14-дневна заболеваемост - 500,4 на 100 000 души.