Въвеждат се за първи път стандартите за специализираните услуги за пострадали от домашно насилие и методика за оценка на риска от домашно насилие, която ще се прилага от съдебните органи.

Те бяха приети от правителството в сряда, заедно с още редица изменения и допълнения в Правилника за прилагане на Закона за защита от домашното насилие (ЗЗДН), направени съгласно промените в самия закон от 2023 г. 

Това съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет. 

Сред услугите са националната телефонна линия за помощ на лица, пострадали от домашно насилие или в риск; социалното, психологическото и правно консултиране и специализираните програми за възстановяване и/или защита в консултативен център или в защитено жилище; специализираните програми за преодоляване на агресията и справяне с гнева за извършители на домашно насилие.

Особено внимание се обръща на работата с деца, които са свидетели или пострадали от домашно насилие. Регламентирани са разходите, които ще се остойностяват при финансирането на специализираните услуги и програми и контролът по тяхното предоставяне.

Правилникът разписва също методика за извършване на оценка на риска от съда. Така за първи път съдебните органи разполагат с инструмент, чрез който да идентифицират и оценяват възможните рискове от последващо насилие, ескалация на насилието или смърт в бъдеще. Така ще се подпомага процесът по вземане и постановяване на съответно съдебно решение.

Депутатите създадоха Национален център за защита от домашното насилие

Депутатите създадоха Национален център за защита от домашното насилие

Приеха да има и Национална информационна система за педофилите

Промените в Правилника съдържат цялостен механизъм за избор на юридическите лица, които осъществяват превенция и защита от домашно насилие. Те ще се определят чрез конкурс. Уреден е и начинът за отчитане и контрол върху изпълнението на договорите по финансираните проекти - чрез проверки на място и по документи. Разписан е редът за вътрешен контрол от страна на финансираните организации.

Допълненият Правилник предвижда разработването на Координационен механизъм за помощ и подкрепа на лица, пострадали от домашно насилие, който ще бъде приет с акт на Министерския съвет. Той ще регламентира взаимодействието между властите, които осъществяват дейности по превенция и защита от домашното насилие.

Новият Правилник посочва информацията, която ще се вписва в бъдещата Националната информационна система за превенция и защита от домашното насилие, реда за събирането и предоставянето й, организацията и функционирането на системата, нивата на достъп, връзката й с други регистри и бази данни.

Домашното насилие ще се наказва и при интимна връзка

Домашното насилие ще се наказва и при интимна връзка

Промени в Закона за защита от домашното насилие минаха на 1-во четене в комисия

Измененията и допълненията към Правилника за прилагане на ЗЗДН са изготвени от междуведомствена работна група, създадена със заповед на министър-председателя, с участието и на допълнителни експерти от неправителствения сектор, съдебната система и др.

Припомняме, че миналата година депутатите разглеждаха мерките за борба с домашното насилие и регламентирането на "интимна връзка". 

Окончателно в началото на август 2023 г. депутатите приеха на второ гласуване законопроект за изменение и допълнение на Закона за защита от домашното насилие. Това стана ясно по време на извънредното заседание на Народното събрание, касаещо промени и в Наказателния кодекс, в който се предвиждат по-тежки наказания за средна и лека телесна повреда.

Поводът за предложенията бе случаят с накълцаната с макетно ножче Дебора от Стара Загора.

В законопроекта бе записано още, че "фактическото съпружеско съжителство" и/или интимна връзка се осъществява между две физически лица между мъжки и женски пол. Предложението бе направено от парламентарната група на "БСП за България" и срещна подкрепата на пленарна зала.

Прокуратурата обжалва домашния арест на обвиняемия по делото "Дебора"

Прокуратурата обжалва домашния арест на обвиняемия по делото "Дебора"

Според обвинението не са нарушени правата на Георги Георгиев с дългия му престой в ареста

Интимната връзка трябва да е 60 дни, за да има домашно насилие.