Районната прокуратура в Стара Загора внесе протест срещу решението на съда в Пловдив, с което мярката за неотклонение на обвиняемия по делото "Дебора" Георги Георгиев беше променена от "задържане под стража" на домашен арест. Той е обвинен в причиняване на телесна повреда, принуда и закана с убийство спрямо Дебора Михайлова, съобщават от държавното обвинение.

От прокуратурата припомнят, че на 15 декември 2023 г. е внесен обвинителен акт срещу Георгиев за три престъпления - за причинена с особена жестокост и по особено мъчителен начин многостепенна средна телесна повреда, за принуда и за закани с убийство спрямо 18-годишно момиче.

Наблюдаващите прокурори по делото считат решението на Районния съд в Пловдив за пускането на Георгиев от ареста за неправилно и незаконосъобразно. Според тях прекараното от него време в ареста е в рамките на разумен срок. От обвинението допълват, че не се нарушават изискванията на Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи. Прокуратурата се аргументира още с фактическа и правна сложност на делото и с поведението на подсъдимия. "В тази връзка са и решенията на Европейския съд по правата на човека, според които при изменение на мярката за неотклонение съдът е длъжен да вземе предвид броя на извършените по-рано престъпления, да отчете вида им и времевия промеждутък между тях", обясняват от държавното обвинение и допълват, че съдът в Пловдив трябва да се съобрази и с факта, че Георги Георгиев е подсъдим за три тежки умишлени престъпления, всяко едно от които се наказва със затвор и засяга личността и телесната неприкосновеност на пострадалата.

Има събрани доказателства за други версии за нападението срещу Дебора Михайлова

Има събрани доказателства за други версии за нападението срещу Дебора Михайлова

Майката на Георгиев каза, че тя не е отгледала насилник

От прокуратурата заявяват също, че предстоят разпити на свидетели по делото, които са от изключително значение за разкриване на истината и на които може да бъде оказано въздействие. От обвинението добавят, че не трябва да се пренебрегва и безопасността на пострадалата Дебора Михайлова. Посочват още, че наложената на Георги Георгиев забрана да напуска дома си не му пречи да приема посетители, за което не се изисква специално разрешение. "Не е налице и забрана подсъдимият да ползва мобилни устройства, посредством които да осъществи комуникация със свидетели по делото и с пострадалата. Тук е мястото отново да се припомни, че едно от повдигнатите на подсъдимия обвинения касае закани с убийство към пострадалата, някои от които са били отправени чрез мобилно устройство", изтъкват от прокуратурата.

Дебора беше жестоко нарязана с макетен нож преди около година. Георгиев беше с постоянна мярка "задържане под стража" от 31 юли 2023 г. по обвинението за отправяне на заплахи за убийство спрямо 18-годишната Дебора. Срещу него има повдигнати още две обвинения - за принуда и за нанесена средна телесна повреда.

Определението за средна телесна повреда дойде едва след допълнителната експертиза, провокирана от обществения натиск, след като случая стана публичен. Повторната експертиза също бе изготвена от пловдивски лекари, след като съдебните медици в Стара Загора си направиха самоотвод.