Районният съд в Пловдив измени мярката за неотклонение "задържане под стража" на обвиняемия по делото "Дебора" Георги Георгиев с по-лека - домашен арест. Това стана ясно в края на днешното четвърто съдебно заседание по делото, съобщи БНТ. Мярката на Георгиев бе изменена, след като съда уважи искане за това от страна на защитата му.

Той ще бъде под домашен арест в Стара Загора с електронна гривна за радиочестотно наблюдение. Няма и право да напуска страната.

Съдът аргументира решението си с това, че е изминал значителен период от време, в което на Георги Георгиев е била наложена най-тежката мярка за неотклонение.

"Съдът се съобрази с нашите аргументи и измени мярката за неотклонение на Георгиев. Те бяха основно в посока изтеклия значителен период от време - повече от година, както и извършените множество процесуално-следствени действия и липсата на каквато и да било опасност от укриване или извършване на друго престъпление. За момента решението ни удовлетворява", заяви адвокат Валентин Димитров, защитник на Георги Георгиев.

Наблюдаващият прокурор Десислава Калайджиева каза, че ще се възползва от правото на обвинението да внесе протест срещу решението на съда. То може да се обжалва в седемдневен срок.

Заети адвокати отложиха делото "Дебора"

Заети адвокати отложиха делото "Дебора"

Заседанието е пренасочено за 30 юли

По рано днес съдът разпита като свидетел майката на Дебора Михайлова при закрити врата, за да не се оповестяват факти около личния живот на засегнатите. Разпитът й продължи повече от 2 часа, а след това тя отказа коментар пред медиите.

В предишното заседание Дебора бе разпитвана повече от 5 часа. Последен ще бъде разпитан обвиняемият Георги Георгиев - след като бъдат оповестени съдебно-медицинските експертизи на следващото заседание в началото на месец септември

Дебора беше жестоко нарязана с макетен нож преди около година. Георгиев беше с постоянна мярка "задържане под стража" от 31 юли 2023 г. по обвинението за отправяне на заплахи за убийство спрямо 18-годишната Дебора. Срещу него има повдигнати още две обвинения - за принуда и за нанесена средна телесна повреда.

Определението за средна телесна повреда дойде едва след допълнителната експертиза, провокирана от обществения натиск, след като случая стана публичен. Повторната експертиза също бе изготвена от пловдивски лекари, след като съдебните медици в Стара Загора си направиха самоотвод.