Въвеждат статут "лице без гражданство" с промени в Закона за чужденците в България. Целта е да се се затегне режимът за дългосрочни визи. Проектът е открит за консултации до 4 април и е качен в Портала за обществени консултации на Министерския съвет.

Съгласно Конвенцията за статута на лицата без гражданство от 1954 г. и Конвенцията за намаляване на случаите на лица без гражданство, приета на 30 август 1961 г. в Ню Йорк, които България е ратифицирала през 2012 година, се предлага да има процедура за предоставяне на статут "лице без гражданство", припомня БТА мотивите от проекто-промените.

56 чужденци са експулсирани за 15 месеца

56 чужденци са експулсирани за 15 месеца

Ако има засилен миграционен натиск, ще искаме помощ

С промените се уреждат снемането на биометрични данни и издаването на карти, които удостоверяват привилегиите, имунитетите, и разрешенията за пребиваване на лица - членове на персонала на дипломатическо или консулско представителство, или на представителство на международна организация в България. Това касае и членовете на техните семейства.

Промените възстановяват нормативната уредба преди изменението на Закона за чужденците през 2013 г., с което от кръга на правоимащите погрешно са били изключени съпругите и съпрузите на акредитираните служители, пише в мотивите на вносителите.

В проекта се предвижда създаването на електронен регистър в МВнР на издадените карти на членове на персонала на дипломатическо или консулско представителство, на представителство на международна организация в България, както и на членовете на техните семейства. За регистрацията ще бъдат уведомявани МВР, Министерството на финансите - с оглед освобождаването от данъчни задължения, и ДАНС.

Законопроектът предлага и промени за обжалването на отказите за издаване на визи. Това става по реда на Административно-процесуалния кодекс пред съд относно тяхната законосъобразност.

Така ще се създаде яснота по отношение пределите на компетентност на съдилищата, в случаите, в които е налице обжалване на откази за издаване на визи. Тази промяна се очаква да подобри дейността по предотвратяване използването на България като транзитен пункт за преминаване на лица, които имат намерение да участват или вече са участвали в терористични действия или групи.

Спрямо лицата, които кандидатстват за визи за дългосрочно пребиваване заради бизнесдейност в страната, се въвежда изискване разкритите 10 работни места да са на пълно работно време. Това изискване следва да бъде налице за всеки съдружник поотделно. По този начин право на продължително или постоянно пребиваване в страната ще могат да получават само лица, които в действителност осъществяват търговска дейност, а не такива, които само използват за тази цел регистрацията на едно търговско дружество, пише в мотивите на законопроекта.

За кандидатите, които искат дългосрочно пребиваване като представители на чуждестранни търговски дружества ще бъде проверявана действителната дейност на дружеството в чужбина, наличието на оборот и произхода на капиталите.

С проекта се въвежда и нова обезпечителна мярка с временен характер, а именно "краткосрочно настаняване" в обособено за тази цел звено на специален дом за настаняване на чужденци. В специалните домове на Дирекция "Миграция", като в звено на специален дом ще могат да се настаняват чужденци докато стане първоначалната им идентификация и се установяи тяхната самоличност, както и се преценят последващите административни мерки, които следва да се наложат или предприемат, а в специален дом - за връщане, гласят мотивите на проекта.