"Възраждане" искат правителството да бъде разследвано за контакти с чужди посолства. Членовете на правителството да бъдат разследвани за връзки с чужди посолства и фондации, обслужващи чужди интереси.

Това искане отправи в декларация от трибуната на Народното събрание депутатът Елена Гунчева. Идентично искане има и по отношение на представители на службите. Причината - според народния представител Костадин Костадинов бил арестуван в Украйна след "донос" от страна на българската държава. Вече седмица липсвала реакция по казуса.

"Българското правителство и служби вече седмица мълчат по скандалния случай, при който български народен представител, председател на партия, бе арестуван в Украйна и му бе забранено 10 години да влиза в страната." С драматизъм Гунчев повтори, че срещу него е насочено оръжие и му е било обяснено, че е председател на проруска партия.

От Възраждане са убедени, че тази информация е получена от българските служби.

"Било е възможно да бъде дори разстрелян", развълнува се Гунчева.

Тя пита - могат ли службите, които са на пряко подчинение на Министерски съвет, да взимат самоволно решения. Затова от партията на Костадинов настояват ДАНС и разузнаването да разследват случая и кой е разпоредил предоставянето на информация на Украйна.

"Държавната измяна е не само престъпление по НК, а позор за всеки, който я е допуснал. От години България се управлява от американското посолство", остра бе Гунчева.

Идентично искане за проверки изрази и лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов минути след изказването на колежката си от трибуната в пленарна зала. Вероятно Костадинов се е усъмнил, че някои журналисти не са чули изказването на Гунчева.

"Изпратихме писмо както до министър-председателят, така и до тримата началници на служби - контраразузнаването, външното разузнаване и военното разузнаване. В тях искаме разследване на контактите на Министерски съвет за контакти с чужди посолства - американско, руско, турското, израелско или каквото и да е друго и кой кога е ходил в тези посолства. Да се разследва дали чужди посланици са оказвали и оказват въздействия върху назначения и външната политика на България. Да бъде разследвани връзките с чужди фондация, да бъде предоставен списък на всички депутати, получавали пари от чужди фондации, независимо какви ", разви исканията си Костадинов.

И бе категоричен - няма вяра на българските служби и не очаква особена мобилизация по темата. "Но към кого да се обърнем? Към ЦРУ ли?"

Председателят на "Възраждане" изрази съмнение и относно съдържанието на осемте камиона с хуманитарна помощ, изпратени за Украйна, и попита - само хуманитарна помощ ли съдържали те?

Костадинов за черния си печат: Някой разчиства вътрешни сметки на външен терен

Костадинов за черния си печат: Някой разчиства вътрешни сметки на външен терен

Призна, че е имал среща, неофициална, с руския посланик