"Възраждане" пита министъра на икономиката Корнелия Нинова кога ще подаде оставка и кога БСП ще напусне управляващата коалиция. Депутатът Елена Гунчева обясни в декларация от трибуната на парламента, че България не е заявила, че не иска да участва във военна помощ за Украйна и не се разследва има ли българско оръжие.

Логиката на "Възраждане" идва от това, че страната ни е член на ЕС, както и участва Европейския механизъм за подкрепа на реда за укрепване на украинските военни сили и защитата, по който са отпуснати 3.3 млн. лв. - което в ресора на министъра на икономиката Корнелия Нинова.

От 2015 не изнасяме оръжия за Украйна
Обновена

От 2015 не изнасяме оръжия за Украйна

Всяка сделка се проверява от множество институции, увери Нинова

"БСП многократно заяви, че няма да допусне България да бъде въведена във войната със стоки и услуги с двойна употреба", каза Гунчева.

Но в същото време: България изпраща военна помощ за Украйна чрез европейския механизъм за мира, страната не се е въздържала, участваме във въоръжаването на армията, всякакви операции се обезсмислят от твърденията на институциите и техните представители. Одобрена е военна помощ, която косвено подпомага военните действия, са твърденията на Елена Гунчева.

Борислав Гуцанов от БСП отговори, че информацията е невярна и БСП пределно ясно е казала, че няма да участва в гласуване, касаещо каквато и да е военна помощ към Украйна, а Корнелия Нинова като вицепремиер е заявила позицията си. "Ваши интерпретации са това", категоричен бе той.