Доскорошният депутат от "Възраждане" Ангел Георгиев като ръководител на Парламентарната асамблея на страните членки на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа ще иска нова среща с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и с еврокомисаря по въпросите на съседството и разширяването на Европейския съюз Оливер Вархейи.

Причината - липсата на европейска реакция във връзка със случая от 4 февруари, когато на границата със Северна Македония над 100 души не били допуснати да отидат до гроба на Гоце Делчев.

Втората причина, поради която Георгиев ще иска среща с председателя на ЕК и Вархейи е заради побоя на българо-македонската граница над самия Ангел Георгиев, журналисти и блогър.

Ангел Георгиев посочи, че освен, че има множество нарушения на правата на човека, този случай, както и побоят над Християн Пендиков са показателни случаи какво става в РСМ. В югозападната ни съседка няма елементарни правови способи, няма правова държава и там можеш да се наречеш всякакъв, но не и българин, добави той.

Георгиев е очаквал много по-остра международна реакция и осъждане на инцидента, който не допринася за междусъседските отношения между двете държави. До момента реакцията е близка до нула, изтъкна той и напомни, че от "Възраждане" вече веднъж искали европейска среща на високо ниво, но тя била отказана.

На 28 февруари започва делото за побоя над Християн Пендиков

На 28 февруари започва делото за побоя над Християн Пендиков

Обвиняемият ще бъде съден за "нападение от омраза със сериозни наранявания"

Георгиев недоумява още как европейските институции ще оправдаят за бездействието си по случая? Уж са загрижени за правата на човека и за правата на хората с различна сексуална ориентация, но когато става въпрос за правата на българите в РСМ - не са компетентни да разгледат молбата и препращат към "компетентните български власти".

По думите му мнозинството от посланиците на ЕС и НАТО не се интересуват от човешките права на българите в РСМ. Същото е отношението и на ЕК, недоволен е Георгиев. Когато ЕС трябва да избере между това да се спазват правата на българите в Македония и затова, че РСМ не е готова за членство в ЕС, съюзът е склонен да си затвори очите, да си запуши ушите и да присъедини една държава, която нарушава човешките права, каза още Ангел Георгиев.

Той призова българските институции да не си затварят очите, а европейските институции да направят необходимото така, че РСМ да не прилича на Югославия, а да бъде съвременна, демократична, развиваща се правова държава.