Депутатите от "Възраждане" Ангел Георгиев и Емил Янков са потърсили днес съдействие от Посолството на Руската Федерация в България по случая с обвинения за износ на забранени технологии за Русия българин Милан Димитров, съобщават от партията. С народните представители до руската дипломатическа мисия са отишли и бащата на държания в грътзки затвор наш сънародник Димитър и брат му Александър.

Според "Възраждане" Милан Димитров е задържан в затвор в Гърция , след като е обвинен несправедливо, а САЩ искат екстрадирането му. От формацията заявяват, че обвиненията срещу него са несъстоятелни, като документите по делото били подписани от секретарка, а не от съдия или прокурор. Той бил обвинен за шпионаж, но в подкрепа на тази теза нямало никакви доказателства.

От партията изтъкват, че българската държава е проявила абсолютно бездействие по случая. Затова депутатите потърсили съдействие от Руското посолство, тъй като Милан Димитров има както българско, така и руско гражданство.

От "Възраждане" заявяват, че липсата на подкрепа от страна на държавата ни налага да бъде потърсено съдействието на Русия. След срещата станало ясно, че руското дипломатическо представителство е запознато със случая и неправомерните по мнение на партията обвинения срещу Милан Димитров. То е заявило готовност да съдейства за провеждане на справедлив процес за нашия сънародник, когото американското правосъдие било готово да осъди на 80 години затвор.

По думите на Ангел Георгиев преди да бъде потърсено за съдействито на Руското посолство са проведени срещи с представители на български дипломатически институции, които по никакъв начин не се ангажирали със случая, въпреки че Милан Димитров вече втора година лежи в гръцки затвор, а е заплашен да бъде екстрадиран в САЩ и го очаквал доживотен затвор. Според Георгиев обвиненията срещу Димитров са скалъпени и той се превръща в заложник на геополитическите интереси на американската държава.

От "Възраждане" уточняват, че Милан Димитров е обвинен в търговия на незаконни електронни компоненти, за които по-късно станало ясно, че не са в списъка на забранените електронни компоненти с военно предназначение, тъй като се оказало, че не са годни за военни цели. Георгиев изтъква, че конкретният случай е прецедент, тъй като заповедта за задържането на Милан Димитров била по бюлетина на Интерпол, в която България не е включена, поради което българинът е задържан в чужбина. От "Възраждане" виждат в това възможност подобни прецеденти да станат практика и всеки българин, отивайки в чужбина, да бъде арестуван, без да знае, че е издирван, поради това, че България умишлено не е включена в списъка на страните, получаващи съответния бюлетин.

Припомняме, че темата бе повдигната и в края на миналата седмица от лидера на партията Костадин Костадинов.

"Възраждане" пак настояват Румен Радев да свика КСНС, за да не овладеят САЩ църквата ни

"Възраждане" пак настояват Румен Радев да свика КСНС, за да не овладеят САЩ църквата ни

Според партията църквата ни е водена към разкол, а държавата към война като в Украйна