"Възраждане" предложи да се започне процедура по избор на председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), съобщава Нова телевизия.

От партията са внесли в парламента проект на решение за приемане на процедурни правила за условията и реда за предлагане на кандидати, представяне и публично оповестяване на документите, изслушване на кандидатите и за избор на председател на антикорупционната комисия.

На 2 февруари Народното събрание гласува предсрочното прекратяване на мандата на председателя на КПКОНПИ Сотир Цацаров, като решението влезе в сила на 1 март.

Възраждане посочват, че при предсрочно прекратяване на правоотношението на член на Комисията в двумесечен срок Народното събрание избира нов член, който довършва мандата. По аналогия същата процедура следва да се приложи и за избор на председател на Комисията, смятат от партията.

От партията на Костадин Костадинов посочват, че оставянето на КПКОНПИ дълго време без председател, поставя под съмнение намерението на управляващите да се борят с корупцията.

Припомняме, че миналата и премиерът Кирил Петков заяви, че антикорупционната комисия се нуждае от ново ръководство.

Кирил Петков: КПКОНПИ се нуждае от ново ръководство

Кирил Петков: КПКОНПИ се нуждае от ново ръководство

По думите му, в момента антикорупционната комисия не върши нищо