Избраната за евродепутат от листата на "Възраждане" Рада Лайкова е подала въпрос до Съвета на Европа относно екстрадирането в САЩ на задържания в Гърция в края на 2020 г. на българин Милан Димитров. Това бе съобщено от пресцентъра на партията. Тя определя екстрадицията като отвличане на нашия сънародник от американските власти.

Във "Фейсбук" Лайкова пише, че екстрадицията е извършена без участие на българските власти и без предоставяне на необходимите документи за обвинение и искане за екстрадиция. "Димитров е разследван за предполагаем трафик на "стоки с двойна употреба" към Русия, но няма доказателства, че тези стоки са напуснали България или нарушават санкциите на Европейския съюз или САЩ", посочва тя.

Рада Лайкова пита Съвета на Европа има ли доказателства, че Милан Димитров е нарушил санкции на ЕС по отношение на Русия. Тя задава и въпроса дали е обичайна практиката граждани на държави членки на ЕС да бъдат екстрадирани към трети страни без участието на техните родни държави. Евродепутатът от "Възраждане" пита още смята ли Съветът на Европа, че ЕС трябва да предприеме мерки по подобни казуси.

Възраждане поискаха от Митрофанова да спаси българин в гръцки затвор

Възраждане поискаха от Митрофанова да спаси българин в гръцки затвор

Според партията Милан Димитров е задържан несправедливо, а държавата ни бездейства