Днешното събитие е морален акт на възстановяване на гордия български авиационен дух и достойнство. То е действие, което дължахме на вековната ни авиация, на поколенията преподаватели, летци и авиационни специалисти, на нашите учители с побелели коси, които отдадоха младостта и силите си на българската авиация, заяви президентът Румен Радев на тържественото откриване на Висшето военновъздушно училище "Георги Бенковски" в Долна Митрополия.

"Днес съм удовлетворен, че въпреки загубеното историческо време, празните обещания, безхаберието и съпротивата, със систематичния натиск на авиационната общественост възстановяването на висшето училище е факт. Това е пример, че всички институции и отговорни фактори сме длъжни да работим заедно, когато каузата е бъдещето на България", коментира Радев.

По думите му този ден е посветен на бъдещето на българската авиация и нация, защото слага край на огромна несправедливост - закриването преди 18 години на Висшето военновъздушно училище "Георги Бенковски" и свеждането му до Факултет "Авиационен" към Националния военен университет.

Радев подчертава, че училището трябва не просто да бъде възстановено, но и да разгърне нова по дух и съдържание дейност, адекватна на предизвикателствата на бъдещето, бързото развитие на авиационните технологии и на модернизацията на Българската армия.

"Очаквам от ръководството не само в най-кратък срок да възстанови традициите на военновъздушното училище, но и да го превърне в атрактивен образователен и научен център, притегателен за младите и целеустремени българи с качеството на авиационното образование и авиационната наука", добави той.

Президентът изтъква необходимостта от дръзка визия и вдъхновена и неуморна работа, за да може училището не само да отстои своята водеща роля във военно образователната ни система, но и да се утвърждава като център за подготовка на кадри за гражданската авиация, с доказана ефективност и безопасност.

"Авиация се гради с дух, ум и сърце", обяснява Румен Радев.

Възстановяването на Военновъздушното училище - изправяне на една несправедливост според Каракачанов

Възстановяването на Военновъздушното училище - изправяне на една несправедливост според Каракачанов

По думите му курсантите има от кого да се учат