Големият бюджетен излишък през 2008 г.ще бъде трансфериран в НОИ, за да може в началото на 2009 г. да се повишат пенсиите. Това каза на пресконференция съпредседателят на Центъра за икономическо развитие Александър Божков.

Ако в пенсионното осигуряване се въведе разделянето на вноските между държавата, работодателя и работника, както беше анонсирано като идея от управляващите на семинара в Хисар, ще се институционализират сегашните трансфери, които бюджетът прави към НОИ. Според коментара на Александър Божков дава възможност на правителството преди изборите да повиши пенсиите.

По мнението на бившия министър на икономиката, в нито една област на икономиката и на социалната политика няма да има резки промени, наложени от правителството, тъй като те биха оказали негативно влияние върху избирателните нагласи.

Експертът прогнозира, че за "Кремиковци" няма да има промяна в статута в следващата година и половина също във връзка с предстоящите избори. По мнението на Александър Божков, "Кремиковци" продължава да е от твърде голямо значение за българската икономика и никой няма да посмее да го затвори в този момент.