Тол таксите ще бъдат увеличени, след като повишаването им беше отложено в края на миналата година с цел намиране на по-справедлив механизъм. Това каза в отговор на журналистически въпрос служебният регионален министър Иван Шишков след проверка на изграждането на автомагистрала "Европа", става ясно от съобщение на МРРБ.

Увеличението ще бъде с 50%. Предвижда се цената да се определя от изминатите километри. Ще има обаче намаление за километрите над определен пробег за месец, като границата подлежи на преценка и вероятно ще е около 4-5 хиляди км. "Не казваме конкретна цифра, защото продължаваме да правим изчисления, за да можем да облекчим превозвачите, които изминават най-големи разстояния в България. Те трябва да може да бъдат облекчени, защото ще рикошира върху цените на всички продукти на вътрешния пазар", обясни Иван Шишков. За транзитния трафик пък повишението ще е предварително предвиденото. Най-вероятно то ще влезе в сила след два месеца.

"Около 600 милиона лева ще бъде приходът от тол системата на годишна база, ако таксите бъдат увеличени. Такива са разчетите. Зависи и от трафика, който е нараснал значително", каза от своя страна регионалният зам.-министър Николай Шушков. "271 млн. лв. са постъпленията от тол такси за миналата година. Отчитаме над 35% увеличение на трафика през България. Прогнозата за повишените приходи е направена при отчитане на това, което ще върнем на превозвачите заради изминато разстояние над лимита и при обмисляното предложение от 16:00 часа в петък до 20:00 часа в неделя тол таксите да бъдат по-високи", отбеляза той той. Шушков информира също, че за първи път този месец са събрани повече приходи от тол такси, отколкото от винетки.

Депутатите се заеха с ремонта на тол системата

Депутатите се заеха с ремонта на тол системата

Гледат на първо четене проекти за промени в Закона за движение по пътищата на ПП, БСП и ДБ