Депутатите се заеха с първо четене на няколко проекта за изменение на Закона за движение по пътищата.

Предложените премени от ПП отразяват проблемите, които са повдигнати с множество жалби до омбудсмана на България, а именно натрупани огромни санкции, без уведомление на санкционираните. Със законопроекта се предлага решение на този проблем и се дава и възможност за отстраняване на човешка грешка при плащане на винетна такса. 

Да отпадне глобата за платена, но сгрешена винетка настоява омбудсманът

Да отпадне глобата за платена, но сгрешена винетка настоява омбудсманът

Шофьорите да бъдат уведомявани, ако са глобени

Проектозаконът на БСП цели минимизирането на техническите грешки при функционирането на системата за заплащане на тол такси, както и осигуряване на справедливост при случаите, в които се установява неправилно или частично деклариране на тол данни. Предвижда се изрична процедура, чрез която собствениците или ползвателите на превозни средства, за които се дължи тол такса за ползването на платената пътна мрежа, да бъдат своевременно информирани, относно неправилно декларирани тол данни и респективно незаплатени тол такси.

Анонимната винетка ни превръщала в системни нарушители

Анонимната винетка ни превръщала в системни нарушители

Превърната ли е ТОЛ системата в средство за попълване на дупки в бюджета

Третият проект цели водачите, закупили дългосрочно винетка да се известяват два пъти - четиринадесет дни и два дни преди изтичането й по електронен път, определя се и налагания размер на глобите за неплатена електронна винетка в рамките на една година да е максимум три пъти.

ДБ акцентират върху промени, които основно са: функциите на националните доставчици на услуги да бъдат разделени на свързани с винетки и свързани с тол; въвеждане на таван от 3% на комисионните за предоставяне на услуга за закупуване на електронна винетка; задължение за предоставяне на програмен интерфейс от АПИ за автоматично заплащане на винетки на компании с по-голям автопарк; забрана за рекламиране на сайтове за продажба на винетки в онлайн търсачки; таванът на натрупаните глоби за незакупена винетка да е до дванадесет за година; възможност Министерски съвет да определи процент от таксите от отделни съоръжения, по републиканските пътища, да постъпват в бюджета на общината, в която се намират.

Служебният кабинет отложи увеличението на тол таксите

Служебният кабинет отложи увеличението на тол таксите

С решението се цели да се облекчи част от финансовата тежест върху бизнеса