Парламентът прие единодушно - с 212 гласа "за", промени в Закона за ДДС на първо четене. С тях се увеличава сумата на оборота, след която фирмата трябва да се регистрира по ДДС. Към момента изискването е фирма да има облагаем оборот от 50 000 лева за последните 12 месеца. Бе прието сумата да се вдигне до 100 000 лева. Промените са внесени от "Демократична България" и подкрепени от ПП, БСП, ИТН и влизат в сила от 1 януари 2023 г.

Очаква се да се засегнат голям брой малки и средни предприятия, които да станат по-конкурентноспособни и да намалят административните си разходи. Предлаганата промяна няма да засегне отрицателно лицата, които желаят да са регистрирани по ДДС, тъй като законопроектът им дава право на избор.

Г-н президент, наложете вето на повишеното ДДС, обърнаха се ресторантьорите към Радев

Г-н президент, наложете вето на повишеното ДДС, обърнаха се ресторантьорите към Радев

Те припомниха, че предложението за запазване на ДДС за слабоалкохолни напитки е било внесено от ГЕРБ

Депутатът от ДБ и вносител на законопроекта Мартин Димитров смята, че повишаването на прага за регистрация по ДДС е една от най-важните реформи за малкия бизнес. Аргументите му са, че прагът на ДДС не е повишаван от 2003 г., или 20 години, както и че промяната се очаква да повлияе и на инфлацията.

По предложение на депутата Георги Ганев бе гласувано да се съкрати срокът за промени между първо и второ четене на три дни.

Асен Василев поряза ниското ДДС за биричката и виното за лятната почивка

Асен Василев поряза ниското ДДС за биричката и виното за лятната почивка

Тази актуализация е трябвало да бъде посветена на някакви реформи, които обаче не се виждат