Въвежда се възможността за "ускорена услуга" за гражданите, които подменят шофьорските си книжки поради изтичане/ изтекъл срок на валидност, промяна в данните на водача - смяна на постоянен адрес от едно в друго населено място, фамилия и транслитерация, издаване на дубликат, съобщи Министерски съвет.

С предложената промяна се въвежда "ускорена услуга" за подмяна на шофьорската книжка - до три работни дни от приемането на заявлението.

Този вид услуга може да бъде заявено в звено "Пътна полиция" при СДВР/ОДМВР. Тази услуга ще се предоставя и в звената на Дирекция "Български документи за самоличност", когато подмяната на шофьорската книжка е част от подадените за подмяна останали лични документи -лична карта, паспорт.

Във връзка с въведената нова възможност са създадени и нови образци на заявленията.

В документа е предвидена и обикновена услуга за подмяна на чуждестранно СУМПС с българско. Срокът е до 30 дни от приемането на заявлението, което се подава само в звената "Пътна полиция" при СДВР/ОДМВР.

Ускореното издаване на шофьорските книжки не касае гражданите, които за първи път получават такъв документ -неговото издаване продължава да се извършва за срок до 10 работни дни от звената на Пътна полиция по постоянен адрес.

С цел намаляване на административната тежест за гражданите, с изменението на Правилника се урежда и възможността удостоверение, съдържащо данни от информационните фондове, свързани с издаването и ползването на български лични документи, което се издава на лице, притежаващо валидно удостоверение за универсален електронен подпис, да се получава на посочен от подателя електронен адрес.