Депутатите приеха на първо гласуване Законопроект за несъстоятелност на физическите лица. Вносител е Министерски съвет. Народните представители гласуваха със 163 гласа "За" и 6 гласа "въздържали се". Против нямаше.

В контекста на дебатите депутатът от ПП/ДБ и бивш правосъден министър Надежда Йорданова декларира, че ще подкрепи на първо четене законопроекта. Той е необходим и е навременен, като решава важен проблем за обществото - урежда възможността за втори шанс на физическите лица, които са изпаднали в неплатежоспособност. Много години наред се говори за така нареченият проблем "ипотечен длъжник", напомни Йорданова.

Тя счита, че има още какво да се направи за подобряване на производството, което трябва да стане бързо и ясно за длъжника и да има баланс между интересите както на длъжника, така и кредиторите. Не може рискът да бъде изцяло прехвърлен в полето на длъжника, посочи Йорданова.

Адвокат Петър Петров от "Възраждане" посочи, че целта на законопроекта е да реши проблема с вечния длъжник. Адвокат Петров обаче вижда в законопроекта на Министерски съвет възпроизвеждане на по-голяма защита на кредиторите, въпреки идеята на вносителите да защити длъжника. Редно е да знаем, че има десетки хиляди българи, които очакват от нас да кажем кога ще бъдат свободни от задълженията си, които не могат да покриват от години, посочи депутатът и добави, че няма алтернативна бърза процедура в законопроекта на Министерски съвет.

Той настоя да се направи така, че хората, които не са имали никакви постоянни доходи в последните години, най-нормалното нещо е тези хора да се ползват от по-опростени процедури.

Петър Кьосев от "Продължаваме промяната" добави, че е важно на добросъвестните длъжници, изпаднали в неплатежоспособност поради други обстоятелства да им се даде втори шанс. ПП също ще подкрепят законопроекта, като ще предложат промени между първо и второ четене.

Сиди: Вечният длъжник трябва да остане в историята

Сиди: Вечният длъжник трябва да остане в историята

Да видим човешките съдби зад делата на кредитори, настояват от ВМРО

Бранимир Балачев от ГЕРБ/СДС заяви, че формацията на Бойко Борисов ще подкрепи законопроекта. Той отбеляза, че законопроектът за несъстоятелност на физическите лица е необходим и трябва да се сложи точка на проблема за вечния длъжник. Между първо и второ четене е необходимо да се създаде работна група, която да направи баланса между интересите на физическите лица и интересите на кредиторите, за да може законът да не стане пример за злоупотреба с право.

Балачев добави, че трябва да се направят полезни за обществото законопроекти, което е и работата на самите народни представители.

Андрей Гюров от ПП заяви, че България е единствената страна в Европа, която не урежда личния фалит на физическите лица в ЕС. Най-важното е, че трябва да има такъв законопроект, защото има въздействие върху цялата икономическа дейност в страната. Това, което трябва да се направи между първо и второ четене в работна група, да се потърси и намери баланс между интересите на длъжниците и интересите на кредиторите, каза Гюров.

Той допълни, че това, което цели законопроектът е да предпази длъжника от кредиторите, да му даде втори шанс, да си стъпи на краката и отново да се реализира на пазара на труда. От гледна точка на икономиката - тази възможност за втори шанс позволява на хората да бъдат по-предприемчиви и да реализират идеи, обясни Гюров.

Според него чрез законопроекта хората ще могат да станат пълноценни участници в икономиката, вместо цял живот да бъдат длъжници на кредиторите. Притесненията от гледна точка на кредиторите не биха били на място, като между четенията ще се намери най-правилния баланс между всички страни, увери Андрей Гюров.

Проектът на закон изисква от длъжника да упражнява предоставените му права добросъвестно, като предвижда критерии за добросъвестност и регламентира подробни хипотези, които изключват - наличието на добросъвестност. С цел осигуряването на жизнените потребности на длъжника се определя имущество, което не се включва в масата на несъстоятелността и се предвижда издръжка, която служи за задоволяване на жизнените потребности на длъжника и на членовете на неговото семейство.

МС разработи закон за личния фалит

МС разработи закон за личния фалит

Само добросъвестни длъжници могат да бъдат освободени от непогасени задължения

За откриването на производството се заплаща такса, като съдът сам подготвя първото заседание на кредиторите и по свой почин може да установява факти, да събира доказателства, да назначава вещо лице и да налага обезпечителни мерки и ограничения върху действията и дейността на длъжника.

Възнаграждението на синдика се заплаща за конкретно извършени действия, а при осребряване на имущество възнаграждението му е в размер на 5 на сто от стойността на осребреното имущество. Синдикът представлява длъжника, управлява активите му, уточнява кредиторите, проверява техните вземания, издирва имуществото на длъжника, събира паричните вземания, предлага план за погасяване на задълженията и осребрява имуществото от масата на несъстоятелността.

Кредитори в производството по несъстоятелност са лицата, чиито вземания са включени в одобрения от съда списък на приетите вземания. Производството се образува по молба на длъжника, в която се представят доказателства за трудовата заетост, обстоятелствата за неплатежоспособността и добросъвестността и данни за имуществото му, като длъжникът предлага и план за погасяване на задълженията.

Предлага се окръжният съд да прогласи неплатежоспособност, когато длъжникът не е в състояние да изпълни парични задължения на обща стойност над 10 минимални работни заплати, за период от повече от 6 месеца. След обявяване - на неплатежоспособността, съдът допуска обезпечения, като длъжникът не може да сключва нови сделки на управление и разпореждане с имуществото си, както и да извършва плащания без разрешение на синдика.

Като последица от откриване на производството се спират съдебните, арбитражни и изпълнителни производства срещу длъжника, установяват се -вземанията на кредиторите, издирва се имуществото в масата на несъстоятелността и се съставя опис на недвижимите и движимите вещи.

МС прие проект на закона за частния фалит

МС прие проект на закона за частния фалит

Сега действащото законодателство не допуска физически лица, да бъдат обявени в несъстоятелност