България е под натиск да направи конституционни промени. Това коментира пред БиТиВи професор Пламен Киров за инициираните дебати от президента Румен Радев за измененията в основния закон.

По думите му може от дебатите да се стигне до извода, че няма нужда от промени в Конституцията.

Ако има идея за изваждане на прокуратурата от съдебната система, ще е нужно Велико народно събрание, по думите на преподавателя по конституционно право.

Румен Радев започва дебата за промени в Конституцията

Румен Радев започва дебата за промени в Конституцията

Дебатът започва с представители на академичната общност

За Киров се чули много ексцентрични идеи за ВНС и дейността му. Създаването на независим прокурор, който да разследва главния прокурор не противоречи на Конституцията. Иначе не сме длъжни, по думите му, да се съобразим със становището на Венецианската комисия. Все пак първо е трябвало властта да се допита до Конституционния съд.

Припомняме, че намерението си да инициира дебат по промени в Конституцията държавният глава анонсира още по време на втория тур на местните избори и потвърди при издаването на указа за назначаване на новия главен прокурор Иван Гешев. Тогава Румен Радев обоснова намерението си с нуждата от реформи в съдебната система, от което зависи просперитетът на нацията ни. По-конкретно темата се концентрира в нуждата от промени, така че да се постигне отчетност на главния прокурор.

Междувременно правителството, в отговор на становището на Венецианската комисияпредложи промени в Закона за съдебната власт, с които се конституира фигурата на наблюдаващ главния прокурор независим прокурор. Предложените промени се приеха с недоверие от професионалната общност и дори поискаха оставката на министъра на правосъдието Данаил Кирилов.

Независим прокурор ще разследва главния прокурор

Независим прокурор ще разследва главния прокурор

Той ще е с мандат от 7 години и ще се избира от прокурорската колегия с 2/3 мнозинство