Великобритания има готовност да помага още по-активно на България в борбата срещу дезинформацията.

"Имаме богат опит в стратегическите комуникации и бихме искали да го споделим с Вас", заяви посланикът на Обединеното кралство в София Робърт Джон Диксън на среща с премиера Николай Денков.

Отбелязва се, че двете страни вече работят заедно в тази посока. Международната комуникационна служба на британското правителство (GCSI) работи с партньорски правителства по целия свят за изграждане на експертни познания в областта на комуникациите. Великобритания е обучила екипи и е подкрепила създаване на подобни звена в различни европейски държави. За България е одобрен нов рамков проект за периода 2022 - 2025 г.

Посочва се, че GCSI провежда обучения за противодействие на дезинформацията и стратегически комуникации съвместно с българското правителство от 2018 г.

Няма правна рамка за борба с дезинформацията

Няма правна рамка за борба с дезинформацията

Христо Грозев: Българите нямат представа, че Русия извършва военни и подривни действия у нас повече от десет години

Британската служба подкрепя създаването на новия отдел за стратегически комуникации в МВнР, който да гарантира устойчивост на страната ни срещу недоброжелателни информационни кампании на трети страни. Предстои да бъдат обособени звена по стратегически комуникации и в Министерството на отбраната и ДАНС.

Премиерът приветства желанието на Лондон да съдейства на България в това отношение и заяви, че Великобритания е един от най-добрите примери за баланс между свобода на словото и противодействие срещу дезинформацията.

"Ние уважаваме свободата на словото. Разчитаме на съдействие във връзка с регулациите и законодателството в тази сфера, за да дефинираме ясно какво е свобода на словото и кое поведение е неприемливо", посочи той.

За 73% от българите дезинформацията е проблем

За 73% от българите дезинформацията е проблем

Продължава да е по-високо доверието в ЕС, отколкото в правителството, парламента и съдебната власт

От своя страна посланик Диксън похвали България за напредъка в съдебната реформа през последните седмици. Той предложи материална и финансова помощ, с която да се надгради сътрудничеството между двете страни за намаляване на нелегалната миграция.

Двамата се обединиха около мнението, че България и Великобритания могат да развият отношенията помежду си до стратегическо партньорство. За целта се подготвя съвместна декларация, като желанието е тя да бъде готова за подпис през есента.