Весела Лечева напуска Националния съвет на БСП. Това съобщиха от пресофиса на изявената спортистка, която беше също депутат и спортен министър.

Лечева е член на партията от 22 години. Тя е обявила решението си снощи пред Областния съвет на БСП във Велико Търново. Тя коментира, че е влязла в партията с визията БСП да е модел и двигател за справедливо и прогресивно управление на страната, което да утвърждава достойнството и самочувствието на нацията. През годините в ръководството на партията имало уважавани общественици, признати експерти, хора с богат професионален и житейски опит. По думите на Весела Лечева в последните месеци обаче ръководството на БСП се отклонило от този път, като заложило на авторитарен начин на управление, обезличило партията и отстрани с процедурни хватки социалисти с различно мислене. "Започна братоубийствена война с президента Румен Радев, подкрепен и избран от левите хора в България. Водеше тази война редом с нашия основен политически опонент - ГЕРБ. В резултат на тези действия загуби задълго лидерските позиции и доверието на избирателите в страната", смята тя.

Лечева обмисляла това решение отдавна, а го съобщава в края на годината и след местните избори, за да не бъде обвинявана, че попречила на кампанията. "А и имах, макар и крехка надежда, че след тези избори ще има честен разговор и анализ за резултатите. Вместо това чухме поредните хвалби, които не отговарят по никакъв начин на реалната картина. Дадох си сметка, че не съм в състояние да променя нищо в политиката на ръководството, което в последните години не се вслуша в нито един разумен глас, изневери на високите цели, предаде интересите на нашите симпатизанти и членове", коментира още Весела Лечева. Тя не вижда "светлина в тунела" за БСП, но не губи надежда, че ще дойдат по-добри дни за социалистите в страната.

Весела Лечева е двукратен олимпийски медалист и петкратен световен шампион по спортна стрелба. Председател на Българския стрелкови съюз. Била е и председател на Държавната агенция за младежта и спорта (ДАМС) в периода 2005-2009 г, министър на младежта и спорта в служебните правителства на Гълъб Донев (август 2022 - юни 2023) и депутат от 39-ото, 40-ото и 45-ото Народно събрание. Лечева е и почетен гражданин на Велико Търново и Павликени.