Ветото на президента върху част от закона за подземните богатства не пребори енергийната комисия. С текстовете се удължава с две години срокът за проучване за наличие на газ в Черно море.

"С цел осигуряване на ефективно управление на подземните богатства и недопускане на умишлено блокиране на отделни находища на подземни богатства се регламентира възможността за прекратяване на концесионен договор за добив на подземни богатства в случаите, при които концесионерът в продължение на 3 години от влизането в сила на договора не е започнал добив на подземни богатства по причини, за които той отговаря (например не е предприел необходимите процедурни действия пред компетентния орган по опазване на околната среда за извършване на оценка на въздействието върху околната среда; не е предприел необходимите процедурни действия за смяна на предназначението на земи, покриващи съответното находище и др.)", са мотивите за промените в закона.

Президентът наложи вето на закона за подземните богатства

Президентът наложи вето на закона за подземните богатства

Радев изразява несъгласие с отделни разпоредби за концесиите

Според президента обаче подземните богатства са ресурс, който трябва да се използва с грижа за околната среда и в обществен интерес. Той изразява несъгласие с отделни разпоредби относно концесиите за добив на подземни богатства, като използване на ресурси на трети лица, разширяване на правата на концесионерите, удължаване на срока на концесията и създаване на рискове за околната среда и здравето на хората. Разширените права на концесионера за дейности извън очертанията на находището и за намеса в околната среда и ландшафта създават риск за живота и здравето на хората според държавния глава. Освен това не са представени мотиви за причините, които налагат приемането на тези изменения. Допускането на възможността срокът на концесията да бъде удължаван по искане на концесионера не е обществено оправдано и не предотвратява злоупотреба с монополно положение.

Законът трябва да гарантира еднакви условия за всички, без да създава неоправдани предимства. А основната грижа трябва да бъде насочена към отговорното използване на държавното имущество, с мисъл за идните поколения, според мотивите на Румен Радев.

Очаквано управляващите защитиха промените и не виждат опасност за злоупотреба със срока на концесията.