С действията на тримата членове на Съвета на директорите на Държавната консолидационна компания се прави опит за връщане на стария непрозрачен модел на управление на ДКК. Това заяви министърът на икономиката Даниела Везиева пред Нова телевизия.

Тя припомни за разходваните по непрозрачен начин около 500 млн. лв. за ремонт на язовирите и идеята за изграждане на т. нар. Правителствен комплекс по време на стария модел на управление на ДКК.

Според нея случващото се от вчера показва, че екипът, който е останал в Съвета на директорите, няма желание да работи прозрачно и да следва започналата промяна.

Везиева посочи, че тече стопиране на процеса по овладяване на ВМЗ-Сопот от частни фирми. Тя обясни, че се намират нови пазари за завода, така че да бъде стабилен и всички 4000 работещи в него да са спокойни за бъдещето.

ДКК: Везиева е подведена, защитаваме интереса на държавата

ДКК: Везиева е подведена, защитаваме интереса на държавата

Позицията им е по повод отстраняването на Ваня Караганева от поста изпълнителен директор

Тя призова всички политици, които се изказват по тази тема, да замълчат. Колкото повече се шуми около тази индустрия, толкова повече загуби се търпят, предупреди икономическият министър.

Везиева подчерта, че винаги е била в комуникация с ДКК и е разбрала от прессъобщението, качено на сайта на компанията, за проблемите.

Тя бе категорична, че решенията, които са взети от Съвета на директорите за уволнението на изпълнителния директор Ваня Караганева, не са по законоустановения ред, взето е решение без да се свика по надлежен ред Съвет на директорите, без да бъдат уведомени всички останали членове на Съвета на директорите и без да е оповестен дневен ред и място на провеждане.

Разпоредена е проверка по документацията, качена от ДКК.

ГЕРБ искат да се дръпнат завесите в ДКК

ГЕРБ искат да се дръпнат завесите в ДКК

Лъчезар Борисов не е съгласен, че ДКК е излишно дружество, защото играе ролята на буфер

Припомняме, преди дни от ДКК съобщиха за освобождаването на Ваня Караганева като изпълнителен директор на компанията с мотив за "редица противозаконни действия и безотговорни бездействия".

По тази причина министърът на икономиката Даниела Везиева заяви, че ще поиска оставките на тримата членове на Съвета на директорите на ДКК.

Безучастни по въпроса не останаха и от ГЕРБ. Те изтъкнаха, че Ваня Караганева с действия и бездействия е ощетила държавата с десетки милиони левове, като това се случило "под зоркия поглед на братството и сестринството на подчинените на служебното правителство на Румен Радев и по-специално на Кирил Петков и Даниела Везиева в качеството им на служебни министри".

От ДКК път увериха, че с отстраняването на Караганева от поста е защитила интереса на дружеството и държавата и изразиха мнение, че министър Везиева е била подведена от Караганева за фактите по случая.