"Входът на БСП за местната власт е през областните градове". Това е един от изводите, който отбеляза зам.-председателят на БСП Кирил Добрев по време на днешното заседанието на Националния съвет на партията.

Като председател на Националния предизборен щаб той направи анализ и оценка на изминалите местни избори.

Според отчета за кметовете на Коалиция "БСП за България" са гласували над 650 хиляди български граждани, което е с близо 100 хиляди повече в сравнение с 2015 година. БСП спечели изборите на |-ви тур в 35 общини, яви се на балотаж в 57, от които спечели - 24, както и 4-те областни града - Благоевград, Перник, Разград и Русе.

В градовете с районно деление левицата се яви на балотаж в 4 варненски, 2 пловдивски и 10 района на столицата, като от тях спечели софийските "Изгрев" и "Младост". През 2015-та година БСП е била на балотаж в 3 софийски и 2 варненски района, но няма спечелен нито един.

Захаросан пленум на БСП мъдри два анализа за изборните резултати

Захаросан пленум на БСП мъдри два анализа за изборните резултати

Според Сергей Станишев левицата губи основни свои характеристики

За първи път от 1995 г. се слага край на тенденцията БСП да получава по-ниски резултати на местни избори в сравнение с всеки предходен - това се посочва в един от изводите на доклада, представен от Добрев.

"ГЕРБ и ДПС, в комбинация с икономически субекти, успяват буквално да превземат малките общини с население до 10 хиляди човека. И ако БСП в началото на прехода беше партия, която печелеше именно селата и малките общини, входът днес на БСП в местната власт е през големите общини и областни центрове, където зависимостта на хората е по-малка и те гласуват свободно", подчерта Кирил Добрев.

Той допълни, че симбиозата между ГЕРБ и ДПС при буквалното разпределяне на малките и средни общини, скоро ще обезсмисли местните избори. "Тук е ролята и мястото на БСП - заедно с хората да спрем този начин на печелене на избори, защото се страхувам, че след 4 години от избори няма да има смисъл, изтъкна още Добрев.

В своя доклад Добрев посочи още, че през последните 3 години се забелязва положителна тенденция, която касае младите хора и желанието им да се идентифицират с левицата.

"Тези избори бяха показателни за това - имахме доста кметове под 35 години, а в листите ни се наблюдава сериозно подмладяване, допълни Кирил Добрев и даде примери с Нови Пазар, Хасково, Дряново и други общини.

Добрев благодари на своите другари затова, че вместо кампания за предстоящи парламентарни избори, са започнали кампания за вътрешнопартийни избори.