България е в челните редици на негативни класации по отношение на детското благосъстояние и развитие.
Смъртността сред децата до 1-годишна възраст продължава да бъде много висока - 7.6 на 1000, което е над средната за Европейския съюз.
Това заяви омбудсманът Мая Манолова при откриването на конференция, посветена на "Визия за ранното детство в България". Форумът се провежда в София.

България е с най-голяма смъртност в ЕС

България е с най-голяма смъртност в ЕС

България е с ниско ниво и по отношение на раждаемостта

43.7% от децата в България живеят в риск от бедност или социално изключване, а други 6.5% от децата до 5-годишна възраст са с изоставане в ръста. Манолова заяви още, че 25% от подрастващите са с различна степен на анемия.

По думите й друг голям проблем, на който трябва да се намери решение е, че всяко пето дете на възраст между 3 и 6 години не посещава детска градина.

Решението, което предложи общественият защитник, е създаването на Институционален център за координация и институционални взаимодействия, както и увеличаване ролята на неправителствените организации.

България е водеща в Европа по смъртност

България е водеща в Европа по смъртност

Сърдечни атаки, удари и рак са основните убийци в ЕС

Как здравната, социалната и образователна системи в България организират и насърчават развитието на децата в ранна детска възраст. Това е периодът от раждането до момента на достигане на задължителна възраст за училищно обучение, уточни общественият защитник Мая Манолова.

Разширяване на пакета от безплатни профилактични прегледи и изследвания за бременни жени, осигуряван от НЗОК, е една от препоръките към здравната система в страната, изтъкна Манолова.

"Трябва да се подобри и достъпът на първична здравна помощ в малките населени места", допълни тя.

Омбудсманът посочи, че другите мерки, на които трябва да се обърне внимание от здравната система, са разкриване на интегрирани услуги за деца с увреждания и хронични заболявания. Повишаване на контрола в детските ясли и градини по отношение на здравословното хранене и създаване на нови методи за ранно разпознаване на трудности и заболявания в развитието на децата.

За образователната система Манолова уточни, че подобряването на достъпа до детска градина и предприемане на мерки за повишаване на обхвата на децата в предучилищното образование е една от основните грижи, на които трябва да обърне внимание Министерството на образованието и науката.

"Вторият много важен проблем, е липсата на подготовка на учители за работа в посока насърчаване на ранно детски развитие", каза още тя.

Да се подобри достъпът до социални услуги за деца със специални потребности в ранна възраст, призова общественият защитник.