Министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров е уволнил дисциплинарно директора на дирекция „Защита на потребителите" Емил Алексиев за системни нарушения и компрометиращо поведение срещу България.

Заповедта на министър Петър Димитров следва становище на Дисциплинарния съвет, съобщават от министерството. Наказанието „Уволнение" е наложено още на 5 февруари и е по чл.90, ал1, т5 от Закона за държавния служител.

В мотивите за уволнението се казва, че Емил Алексиев, като член на Регулаторния Комитет за сътрудничество за защита на потребителите от името на България е правил изказвания не от името на държавата-членка, а от лично име, въпреки че всяко участие в заседания, работни групи или други инициативи на Европейската комисия се приема за официално изказване от името на институцията и страната.

Проверката на Дисциплинарния съвет е започнала по конкретен случай за участие на Емил Алексиев в заседание на Комитета за сътрудничество в областта на защита на потребителите в Брюксел. Там той е направил негативни изказвания за дейността на Комисията за защита на потребителите.

„Информацията за тези изказвания е създала основателни съмнения за безпристрастността на г-н Алексиев при изпълнение на служебните му задължения и за способностите му да разделя служебните от личните ангажименти, служебните от личните позиции", се казва в доклада на Дисциплинарния съвет.

Освен това в аргументите на Дисциплинарния съвет се посочва още, че са констатирани и други съществени пропуски в работата на Емил Алексиев с Комисията за защита на потребителите. Липсват изградени ефективни връзки на партньорство с КЗП, не се оказва помощ при реализирането на проектни инициативи, използва се назидателен тон и се създават съществени пречки при реализиране на инициативи.

Първоначално бе съобщено, че висшият чиновник системно не е представял отчетни доклади за изпълнение на поставените задачи и направените предложения при реализирането на задгранични командировки.