Вицепремиерът на Северна Македония и министър на транспорта Александър Николовски нарече българското Министерство на външните работи "маргинално", съобщава БГНЕС.

Запитан как ще коментира вчерашната Декларация на българското МВнР, в която се посочва че Скопие се отдалечава от членството в Европейския съюз, Николовски изтъкна: "Нямам никакво намерение да отговарям на маргинални хора, нека да си подредят нещата при тях. Те нямат капацитет да сформират правителство, не могат да намерят и членове за него".

По негови думи в България с темата Македония се злоупотребява по време на предизборната кампания. Николовски отново повтори, че в РСМ ще чакат редовно българско правителство, за да водят преговори.

Според него железопътната връзка между България и Северна Македония, която е част от коридор №8, най-вероятно никога няма да бъде реализирана.

Мицкоски готов на диалог с България, но не и със служебно правителство

Мицкоски готов на диалог с България, но не и със служебно правителство

Той иска отпушване на десетилетната блокада в процеса на европейска интеграция

Припомняме, че българското МВнР реагира остро, след като македонският премиер Християн Мицкоски заяви, че иска предоговаряне на Френското предложения и отказа да разговаря със служебния кабинет на премиера Димитър Главчев.

"На управляващите в Скопие би трябвало да е ясно, че опитите за лансиране на идеи за предоговаряне на вече поети международни ангажименти могат да доведат единствено до ново отдалечаване от старта на преговорите за членство в ЕС", предупредиха от външното ни министерство.

Те изтъкнаха, че българската позиция няма да се промени независимо от това дали управлява служебно, или редовно правителство. От МВнР припомниха, че в резултат на "ненужни провокации и конфронтация със съседни държави, Северна Македония вече изгуби твърде много време в процеса на отваряне на присъединителни преговори".

"Служебното правителство на Република България е легитимно правителство, което има всички прерогативи за управлението на страната. То остава отворено за диалог със Северна Македония, като същевременно подчертаваме, че, независимо дали воден със служебно или с редовно българско правителство, диалогът не включва предоговаряне на вече поети ангажименти от Скопие", допълват от МВнР.

МВнР: Изказването на Мицкоски поставя под въпрос европейската перспектива на РСМ

МВнР: Изказването на Мицкоски поставя под въпрос европейската перспектива на РСМ

Позицията на България остава непроменена