Наивно е да се смята, че Руската федерация ще изпълнява решенията на Европейския съд по правата на човека.

Това заяви вицепрезидентът на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа Александър Мережко, цитиран от агенция "Укринформ".

"Поведението на Руската федерация на международната арена потвърждава мнението, че страна, която нарушава правата на собствения си народ, несъмнено ще е агресивна и към съседите си. И проблемът е в това, че се проявява голямо търпение и толерантност към продължаващото нарушаване на човешките права в Русия от руските власти. Честният изход от тази задънена улича е да се прекрати толерирането на престъпленията на Руската федерация против правата на човека." - подчерта Мережко по време на дебатите от зимната сесия на ПАСЕ в Страсбург.

Припомняме, европейските лидери и международната общност осъдиха посегателството срещу живота на Алексей Навални, ареста задържането му и арестите на мирно протестиращи руски граждани, които се обявиха в негова защита.

Над 40 000 излязоха на протест в Москва в подкрепа на Навални

Над 40 000 излязоха на протест в Москва в подкрепа на Навални

Над 2000 демонстранти са арестувани в Русия...

По думите на вицепрезидента на ПАСЕ, Русия е сред страните, които подкопават доверието към на Европейския съд по правата на човека и постоянно търсят причини, за да не изпълняват неговите решения.

Мережко напомни, че с последните промени в руската конституция е осигурена правна възможност за игнориране на решенията на европейския съд, когато те не се харесват на режима в Кремъл.