Системата на МВР е най-потърпевша от прехода. Това становище изказа бившият главен секретар на МВР Светлозар Лазаров, понастоящем национален координатор на партия "Атака" пред bTV.

Първа стъпка в решаването на проблема на политическо ниво е изваждането на резултатите от изборите в циганските гета. "Тогава да си дадем сметка кой и на какво основание е свързан с тези хора, не само да даваме откъслечни коментари по темата".

Обвиняем за побоя в Асеновград развявал знаме на "Ислямска държава"

Обвиняем за побоя в Асеновград развявал знаме на "Ислямска държава"

Исках да видите лицата на тези, които пребиват деца, заяви Ангел Джамбазки

Лазаров настоя да бъдат отворени резултатите от изборните секции с номера 57, 58, 59 в циганската махала в Асеновград и да се видят резултатите на депутата Манол Генов, за който има данни, че е купувал ромски гласове. "Докато не се реши този въпрос да се спре с този бизнес с циганските гета няма да мръднем нито крачка напред", коментира Лазаров. Той посочи, че парите за купуване на цигански гласове са най-вероятно от политическа корупция.

Социалистът Манол Генов да изхвърчи като "тапа" от парламента, настоя гербер

Социалистът Манол Генов да изхвърчи като "тапа" от парламента, настоя гербер

Оказвал влияние на градския прокурор на Асеновград

Лазаров коментира, че 27 години се извършват реформи в различни посоки, реформи, които по думите му, често си противоречат. На въпрос кой е най-големият виновник за това дередже на системата, Лазаров заяви, че причините са комплексни. Относно полицейските протести, Лазаров отбеляза: "Реши се въпросът с униформите. В момента както виждате се създава организация за изплащане на тези средства, които се дължат за периода 2011-2015 г.".

Той коментира, че има проблеми с подготовката, с оборудването, с обучението на състава, наслоени проблеми с мотивацията, социалния статус на служителите. "Това трябва да бъде решено в политически консенсус за една средносрочна и дългосрочна програма за изправяне на крака на МВР. Ако се работи на парче и влезем в сферите на популизма - няма да постигнем нищо", коментира той.

Полицаите ходели при шивачи, за да им кърпят униформите

Полицаите ходели при шивачи, за да им кърпят униформите

Отделяли по 30% от заплатата си за поддръжка на служебното облекло

На въпрос има ли политическо вмешателство в протестите на МВР, Лазаров отсече, че от две години не е секретар на министерството и не е и говорител на министъра.

"Като стана въпрос за популизма мога да ви дам конкретен пример. Снощи по вашата телевизия гледах г-жа Корнелия Нинова, която с изключителен патос обясняваше как било обещано във всяко село да има полицай и как не бил решен проблемът с недокомплекта в МВР. Проблемът с недокомплекта - това са незаетите щатове в МВР. По груба моя сметка в момента има 3 500 незаети щата в МВР", констатира Лазаров.

Той продължи като изтъкна, че за да бъдат заети тези щатове в МВР тези хора трябва да минат подготовка и процедури, за които два месеца са твърде кратък период. "Всъщност в БСП има хора, които разбират от тази работа, за да обяснят на г-жа Нинова, че не се говори по този начин, защото влиза в сферата на популизма. 600 души на курс обучаеми - два пъти в годината по шест месеца са около 1200 служители, които могат да бъдат назначени за една година. Като извадим от тази сума обективно напускащите, се вижда, че на първо време трябва да бъде спрян обратният тренд на напускащите", констатира Лазаров.

По думите му, когато се поправи този процес въпросът може да бъде решен за четири - пет години. По отношение на заплатите на полицаите, Лазаров призова да се влезе в диалог с ясни решения.

Относно бунтът в Асеновград и бутането на незаконните ромски постройки, Лазаров посочи, че партия "Атака" е готова да влезе в темата с ясни и конкретни ангажименти и политически послания. Проблемът на циганските гета започва назад в годините на прехода. По думите му стратегиите и кръглите маси не могат да решат проблема, ако не се отвори кутията на Пандора.