Върховната касационна прокуратура (ВКП) настоя решението на регистрационния съд – Софийския градски съд (СГС), относно абревиатурата на ПП „Демократи за отговорност, свобода и толерантност” - ДОСТ да бъде обявено за нищожно от Върховния касационен съд (ВКС).

Припомняме, днес регистрацията на ДОСТ се гледа на открито заседание от ВКС.

Припомняме, СГС поиска абревиатурата на партията да бъде сменена. В мотивите си за отказа от регистрация на партията на Местан съдът твърди, че абревиатурата е турска дума - dost, която означава „приятел“. За да докаже тезата си съдийката се е позовала на Българския тълковен речник. Съдията-докладчик смята, че Местан напълно съзнателно е искал съкращението от наименованието на политическата партия да образува точно тази дума.

Прокуратурата се усъмни в легитимността и на учредяването на ДОСТ

Прокуратурата се усъмни в легитимността и на учредяването на ДОСТ

ВКС даде ход на делото

Според представителите на Върховната касационна прокуратура действията на съдията-докладчик излизат извън рамките на закона и касационният съд следва да определи съдебното решение като нищожно.

ВКП изтъкна в аргументите си, че не може да приеме разпореждането на регистрационния съд за представяне на устав, в който отделна дума да бъде заменена. От прокуратурата изтъкнаха, че основни законови задължения са свързани с представянето на документи, съотносими към учредяването на партията.

ВКП определи разпореждането на съдията-докладчик за промени в устава като неоснователно.

Относно решението на СГС, свързано с името на политическата партия, държавното обвинение настоя, че именно името е съществен идентификационен белег, който подлежи на утвърждаване с устава на партията, но бяха категорични, че не споделят изложените съображения от съдията-докладчик на СГС.

От ВКП констатираха, че СГС в производството по регистрацията на партията не е взел отношение по чл.11 ал. 4 от Конституцията, а се е ограничил в тълкуването на отделни думи. Представителите на държавното обвинение определиха решението му като „безспорно порочно”.

Съдията по делото във ВКС Светла Чорбаджиева заяви, че касационният съд ще излезе със становище относно регистрацията на партията до края на месец юли.

Лютви Местан отказа да дава изявление във връзка с делото пред медиите, тъй като е положил клетвена декларация пред съда като страна по процеса. Той отказа всякакъв коментар.