"Кабинет с премиер Десислава Атанасова най-вероятно няма да видим, ние премиер си имаме и той се казва Бойко Борисов". Това заяви бившият финансов министър на ГЕРБ Владислав Горанов пред БиТиВи.

Горанов беше и актуален и с футболна метафора на политическия терен - "когато в отбора си имаш Меси, няма нужда да търсиш Анхел ди Мария". За него Борисов е единственият възможен човек, който може да се справи в настоящата ситуация. "В момент на изпитание трябва да се сложи за премиер човек, който е лидер и се е доказал като такъв."

Иначе Горанов може да предложи поне 10 човека за всеки един пост в изпълнителната власт. За подходящ министър на финансите Горанов открои Кирил Ананиев, Красимир Вълчев, Теменужка Петкова. Лично за себе си Горанов смята, че не му е дошло отново времето да бъде министър на финансите.

За ГЕРБ последният шанс е кабинет на малцинството

За ГЕРБ последният шанс е кабинет на малцинството

ГЕРБ няма да предлага кабинет, който няма да върши работа

Въпросът е не дали ще има предсрочни избори март, а дали ще има такива през юли, посочи бившият финансов министър. Добре е, че служебното правителство помага да се минава през кризите, но политическият модел силно страда от това.

Утре при президента Румен Радев за връчването на първия мандат за съставяне на правителство ще отидат представители на парламентарната група на коалицията ГЕРБ/СДС, а тази седмица може да се определи и министър-председателят, смята Горанов

ГЕРБ няма да влезе в правителство, в което няма да участва "Демократична България", смята Владислав Горанов.

Андрей Райчев: Пред Борисов сега стои задачата да раздели ДБ от ПП

Андрей Райчев: Пред Борисов сега стои задачата да раздели ДБ от ПП

Тактическа победа му бе поднесена от Корнелия Нинова на тепсия

"Коалицията на ДБ с БСП беше безпринципна и не носеше друго освен 6-7 месеца агонизиращо и калпаво управление. Дори да са имали някаква висша цел от края на 2021, до 2022 г. тя се е превърнала в тежък фарс и Горанов не знае защо избирателите на ДБ не оценяват кое е най-важното.

По отношение на плана на ГЕРБ оттук нататък след връчването на първия мандат, Горанов заяви, че ГЕРБ ще си извърви пътя докрай и ако няма правителство, вината няма да е тяхна. Контактната група Плевнелиев/Паси е постигнала само и единствено тъга, защото нито една партия не пожелала да се срещне с тях.

анкета

Има ли още шанс за кабинет?

Виж резултати

Да 12.8%

Никакъв 54.4%

50:50 7.9%

Само с третия мандат 6.1%

Избори до дупка 18.9%

Един бъдещ кабинет трябва да е от експерти, доказали се, че могат да носят политическа отговорност, според Горанов, според когото обаче експертно правителство е "дървено желязо". Експертно правителство се дискутира тогава, когато политическият модел е счупен, коментира бившият финансов министър.

Борисов обеща на ЕК да предложи кабинет от експерти, които да стабилизират България

Борисов обеща на ЕК да предложи кабинет от експерти, които да стабилизират България

ГЕРБ ще продължи диалога с всички парламентарни партии

Във връзка с липсата на бюджет за следващата година, Горанов запита как да се направи такъв, като след 3 месеца нямало кой да го изпълнява. Той посочи, че няма причина да се търси връзка между това и влизането ни в Еврозоната. Необходимото законодателство е почти готово и Горанов се надява депутати да приемат всичко необходимо за влизане в клуба на богатите, преди да бъдат разпуснати от президента.

Владислав Горанов съветва партиите за бюджета: Наиграхте се

Владислав Горанов съветва партиите за бюджета: Наиграхте се

Никой не прави нищо за приемането ни в Еврозоната